Het is onzeker geworden of er een cultuurpaleis verrijst in het centrum van Den Haag. 

De vier partijen in het Haagse college (PvdA, VVD, CDA en D66) besloten vorig jaar het omstreden project te laten bouwen, maar de partijen zijn woensdag hun meerderheid in de gemeenteraad kwijtgeraakt.

De voltallige oppositie is tegen het zogeheten Spuiforum en de oppositiepartijen zijn nu in de meerderheid.

De eerste vergadering van de nieuwe gemeenteraad is op 27 maart. GroenLinks wil dan voorstellen om met de bouw te stoppen. ''Voor ons is het ondenkbaar dat dit college na de verkiezingen gewoon terugkeert en het Spuiforum-plan doorzet'', herhaalde lijsttrekker Inge Vianen woensdag op de website van de partij.

De grootste tegenstander is de Haagse Stadspartij. Die steeg woensdag van twee naar vijf zetels. ''Dat het cultuurpaleis van tafel gaat, is nu wel duidelijk. Dat is de uitspraak van de kiezer. De meerderheid is tegen'', zei fractievoorzitter Joris Wijsmuller donderdagochtend vroeg.

Oplevering

Het Spuiforum moet in 2018 worden opgeleverd. Het cultuurpaleis aan het Spuiplein zou onderdak gaan bieden aan het Nederlands Danstheater, het Residentie Orkest en het Koninklijk Conservatorium.

Op de locatie van het forum staan nu de Dr. Anton Philipszaal en het Lucent Danstheater. Die moeten worden gesloopt.

Den Haag heeft maximaal 181 miljoen euro over voor het Spuiforum. Om het project is in de stad veel te doen. De voorstanders verwachten dat het een culturele trekpleister wordt, maar critici vinden het een verspilling van belastinggeld. Ze zijn ook bang dat het project tientallen miljoenen euro's duurder uitvalt.

Geld

Voor de bouw zijn al een paar contracten getekend. Zo wordt momenteel in Scheveningen een tijdelijk theater gebouwd, het Zuiderstrandtheater. Dat geld is de gemeente sowieso kwijt als de stekker uit de plannen wordt getrokken.

Bovendien moeten de Philipszaal en het Danstheater waarschijnlijk worden gerenoveerd. Maar dat alles is nog altijd goedkoper dan nieuwbouw, aldus de oppositie.

Vijf dingen die u moet weten over de verkiezingsuitslag

Alles over de gemeenteraadsverkiezingen