Waarschijnlijk komt woensdag niet meer dan 43 procent van de stemgerechtigden opdagen bij de stembus. 

Deze verwachting voor de ''laagste opkomst ooit'' bij gemeenteraadsverkiezingen blijkt dinsdag uit onderzoek van Ipsos in opdracht van de NOS.

Slechts 43 procent van degenen die door Ipsos zijn ondervraagd, zegt te gaan stemmen.

Bij de vorige verkiezingen voor de gemeenteraden in 2010 ging 54 procent van de kiezers stemmen. Dat was al het laagste percentage ooit, aldus de NOS.

''Na de afschaffing van de stemplicht in 1970 schommelde de opkomst bij de gemeenteraadsverkiezingen rond de 70 procent, tot zich in 1990 een dalende trend inzette.''

Volgens het onderzoek is desinteresse de belangrijkste reden om niet te gaan stemmen. ''Een klein deel van de niet-stemmers heeft wel belangstelling voor de landelijke politiek, maar niet voor de lokale politiek.''

Voldoende

Nederlanders geven hun gemeentebestuur net als vier jaar geleden gemiddeld een voldoende, een 6,1. Daarmee waarderen ze hun lokale bestuur aanzienlijk beter dan het kabinet, dat van de ondervraagden een 5,0 krijgt. Onvrede met de politiek is blijkbaar geen zwaarwegende reden om woensdag niet naar de stembus te gaan.

Van de ondervraagden is ongeveer 30 procent van plan op een lokale partij te stemmen. In 2010 kwamen de lokale partijen uit op een kwart.

Geopend

De eerste stembureaus voor de gemeenteraadsverkiezingen zijn woensdag om middernacht geopend. Verreweg de meeste stembureaus in Nederland openen om 07.30 uur de deuren, maar Tilburg heeft bijvoorbeeld een mobiel stembureau neergezet in het uitgaansgebied.

In de gemeente Haarlemmermeer kunnen kiezers terecht in poppodium Duycker en in Den Haag kan er worden gestemd op de Grote Markt.

In de Hofstad worden de eerste stemmen uitgebracht door het vrouwenteam van ADO Den Haag.

Alles over de gemeenteraadsverkiezingen

Bepaal uw politieke voorkeur met onze stemhulp | Zoek stemlokalen in uw buurt