Premier Mark Rutte adviseert woensdag bij de gemeenteraadsverkiezingen te stemmen op een lokale partij die ook bestuurders heeft in de provincie en op landelijk niveau. 

Om lokaal dingen geregeld te krijgen, moet je die contacten hebben, zei hij dinsdag in RTL Boulevard.

De VVD en meer landelijke partijen zijn volgens Rutte geworteld in de lokale gemeenschap. Als een wethouder van zo'n partij iets voor elkaar wil krijgen, zijn contacten in de provincie of met ministers van groot belang.

''Anders krijg je die weg, die extra politieagenten niet. Al dat soort zaken vragen contacten op alle niveaus'', zei de VVD-leider, die formeel als premier in de uitzending zat.

Stemmen

Hij deed opnieuw een oproep te gaan stemmen. ''Laten we morgen laten zien dat we de democratie vieren en in soevereiniteit als bevolking zelf beslissen wie ons ook lokaal gaan besturen de komende jaren'', zei hij.

Nu de economie uit de crisis komt, is het volgens Rutte ook extra belangrijk dat er in de gemeenteraden mensen komen die dat economisch herstel verder vorm kunnen geven. Door te gaan stemmen, kunnen mensen ook hun waardering uiten voor de vele raadsleden en wethouders ''die voor jou in de arena bezig zijn'' om er bijvoorbeeld voor te zorgen dat het veilig is in je woonplaats.

Opkomst

Eerder zei Rutte al dat hij verwacht dat de opkomst bij de verkiezingen aanzienlijk hoger zal zijn dan nu wordt verwacht in de peilingen. Die voorspellen een lage opkomst, van mogelijk onder de 50 procent. Rutte zou het geweldig vinden als het lukt dat zeker twee derde van de kiesgerechtigden gaat stemmen, al zou hij dat nog te laag vinden.

Alles over de gemeenteraadsverkiezingen

Bepaal uw politieke voorkeur met onze stemhulp | Zoek stemlokalen in uw buurt