D66 blijkt het meest populair onder middelbare scholieren en mbo'ers. Daarachter komen de VVD, de lokale partijen en de PvdA. 

Dat blijkt uit de zogeheten Scholierenverkiezingen van instituut ProDemos. De uitslag ervan is dinsdag gepresenteerd. In totaal brachten 22.048 leerlingen van 158 middelbare scholen en mbo's hun stem uit.

D66 kreeg 19 procent van de stemmen. Bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen in 2010 hadden de democraten de steun van 12,7 procent van de scholieren. De VVD bleef ongeveer gelijk op 18 procent.

De lokale partijen boekten een flinke winst, van 12,5 naar 17,5 procent. De PvdA was 4 jaar geleden nog de lievelingspartij van de scholieren, maar de sociaaldemocraten zakken nu van 21,3 procent naar 17 procent.

Op een flinke afstand volgen GroenLinks (6,9 procent), CDA (6 procent) en SP (4,4 procent).

PVV

De PVV doet alleen mee aan de gemeenteraadsverkiezingen in Den Haag en Almere. In de hofstad steunt 16,6 procent van de scholieren de partij van Geert Wilders. De PVV kreeg zes stemmen minder dan koploper D66. VVD is derde, de Partij voor de Dieren verrassend vierde, nog voor de PvdA. De uitslag geeft geen beeld van de hele stad, omdat maar drie scholen meededen.

In Almere werd de verkiezing zelfs maar op één school gehouden, het Trinitas Gymnasium. Daar eindigde de PVV als vijfde. De meeste leerlingen steunen D66, gevolgd door VVD, PvdA en Leefbaar Almere.

Ook kinderen op basisscholen mochten een stem uitbrengen. Daar won de VVD, met bijna 20 procent van de 1649 stemmen. De lokale partijen kregen 16 procent, gevolgd door PvdA (15 procent), D66 en CDA (beide 14 procent).

Alles over de gemeenteraadsverkiezingen

Bepaal uw politieke voorkeur met onze stemhulp | Zoek stemlokalen in uw buurt