Het Reumafonds ziet toch af van de oproep om woensdag bij de gemeenteraadsverkiezingen samen met het stembiljet een speciale brief in de stembus te deponeren.

Bij het fonds waren veel bezorgde reacties binnengekomen van onder anderen mensen die bij stembureaus werken. Zij zouden heel veel extra handelingen moeten uitvoeren als er een extra formulier in de stembussen terecht zou komen.

De rompslomp die dit op zou leveren, heeft het Reumafonds vooraf niet goed ingeschat, zo erkent de organisatie maandag. ''Alle reacties afwegend, hebben we besloten de mensen die bij stembureaus werken niet met extra werk op te willen zadelen’’, aldus een woordvoerster.

Het Reumafonds wilde met de brief extra aandacht vragen voor reumapatiënten. De Kiesraad liet dit weekeinde al weten deze actie ''niet wenselijk’’ te vinden. Het is overigens niet verboden om extra papieren in de stembus te gooien, een stembiljet wordt hier niet ongeldig door.

Minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken liet maandag aan het begin van de avond weten dat het niet is toegestaan om acties te voeren in het stemlokaal en dat alleen stembiljetten in een stembus mogen worden gestopt.

Alles over de gemeenteraadsverkiezingen

Bepaal uw politieke voorkeur met onze stemhulp | Zoek stemlokalen in uw buurt