De Kiesraad is niet te spreken over een publieksactie van het Reumafonds die mensen vraagt een brief in de stembus te gooien als ze gaan stemmen volgende week.

De brief is een oproep aan de nieuwe gemeenteraad om zich te bekommeren om reumapatiënten en is zaterdag gepubliceerd in regionale en landelijke kranten.

De bedoeling is dat mensen de brief uitknippen en in het stembiljet vouwen. De Kiesraad noemt de actie ''niet wenselijk''. ''De stembus is bestemd voor stembiljetten. Al was het alleen maar omdat de stembus anders te snel volraakt'', liet een woordvoerster van de raad in een reactie weten.

Volgens de woordvoerster van de Kiesraad staat er overigens niet in de wet dat het niet mag of dat het stembiljet hierdoor ongeldig wordt.

Het Reumafonds is bezorgd over bezuinigen op zorg voor chronisch zieken, zoals reumapatiënten. Vanaf volgend jaar worden gemeenten verantwoordelijk voor de ondersteuning van chronisch zieken. Het fonds roept ook mensen op te stemmen op een partij ''die zorg hoog in het vaandel heeft''.

De gemeenteraadsverkiezingen vinden volgende week woensdag plaats.