Een meerderheid van de lokale bestuurders wil dat de wietteelt wordt gereguleerd. Dat blijkt uit een peiling van Overheid in Nederland in opdracht van NU.nl.

Van de 472 burgemeesters en wethouders die reageerden op de peiling is 58 procent voorstander en 39 procent tegenstander.

Opvallend is dat ook een meerderheid van de VVD-bestuurders (53 procent) wil dat de wietteelt gereguleerd wordt. In het kabinet is VVD-minister Ivo Opstelten (Justitie) faliekant tegen.

Op provincieniveau zijn bestuurders vooral in Noord Holland voorstander van regulering (77 procent), maar ook in Limburg, de provincie met relatief veel coffeeshopgemeenten, is er steun (67 procent).

In de Tweede Kamer bestaat geen meerderheid voor het reguleren van wietteelt. Ook is er geen meerderheid voor gemeentelijke experimenten.

Export

Volgens minister Opstelten kan regulering niet, vanwege internationale afspraken. Ook lost regulering volgens hem de problemen niet op, omdat het overgrote deel van de teelt is bedoeld voor de export.

"Deze uitkomsten verbazen mij niet. Burgemeesters en wethouders snappen dat er iets moet veranderen", aldus D66-Kamerlid Magda Berndsen. "Zij zien dagelijks de gevolgen van het achterhaalde beleid van het kabinet." 

Berndsen wil dat Opstelten er werk van maakt om de verdragen aan te passen op een VN-top in 2016.

"Wereldwijd is een kentering gaande, steeds meer landen zien in dat decriminaliseren van softdrugs zorgt voor minder criminaliteit, lagere maatschappelijke kosten en minder gezondheidsrisico's."

Regeerakkoord

Over wietteelt zijn in het regeerakkoord tussen VVD en PvdA geen afspraken gemaakt. PvdA-Kamerlid Marith Rebel dringt er al maanden bij Opstelten op aan om experimenten toe te staan.

In januari tekenden 33 gemeenten een manifest om wietteelt te reguleren. Opstelten herhaalde echter dat hij het beleid niet gaat aanpassen.

CDA

Uit antwoorden die lokale politieke partijen hebben aangeleverd voor de stemhulp op NU.nl blijkt dat het CDA tegen regulering is, behalve in Heerlen. In totaal doen 64 van de ruim vierhonderd gemeenten in Nederland mee aan deze stemhulp.

Volgens het CDA in Heerlen leidt het gedoogbeleid in de stad tot veiligheidsproblemen, zoals brand. "De risico's die door de illegale wietteelt ontstaan zijn levensbedreigend. Dan moet toch zwaar overwogen worden om teelt te reguleren."