De Kiesraad heeft de SGP in de Overijsselse gemeente Twenterand op de vingers getikt over een zinsnede in een verkiezingsfolder, die deze week huis-aan-huis is bezorgd.

Het aanbieden van partijleden die kunnen gaan stemmen voor mensen die niet in staat zijn zelf naar de stembus te gaan, gaat volgens de Kiesraad te ver. De partij betreurt de ophef, aldus een verklaring vrijdag.

Burgemeester Cornelis Visser van Twenterand vroeg donderdag advies aan de Kiesraad over de passage in de folder.

Volgens de raad is er niks op tegen dat politieke partijen ''een bemiddelende rol spelen bij het eventueel zoeken naar personen die als gemachtigde kunnen optreden.'' Maar het noemen van namen met daarbij de zin ''Zij verzorgen het voor u'' mag niet.

Schijn van ronselen

Iemand die een volmacht wil geven moet daarvoor zelf een gevolmachtigde uitkiezen en vervolgens zelf het volmachtgedeelte op de stempas invullen. Een partij die aanbiedt om dat werk uit handen te nemen, wekt de schijn van ronselen.

''De SGP was zich er niet van bewust dat deze zin hiertoe zou leiden. We zullen de zin bij volgende gelegenheden niet meer gebruiken'', zegt lijsttrekker Ben Engberts.

De gemeente doet geen aangifte tegen de partij, zei een woordvoerster vrijdagmorgen.