Drie partijen kunnen volgende week de grootste worden bij de gemeenteraadsverkiezingen in Den Haag. De race is ''een driestrijd'' geworden tussen PvdA, PVV en D66.

''Maar meer dan een kwart weet nog niet waar ze op gaan stemmen, dat is heel veel'', zeggen onderzoekers van TNS Nipo. Ze presenteerden donderdag hun derde en laatste peiling in de hofstad.

De PvdA staat nu op 16,6 procent van de stemmen, met een minieme voorsprong op de PVV. Die zou 16,4 procent van de Hagenaars achter zich krijgen. Beide partijen zouden daarmee 7 of 8 van de 45 raadszetels krijgen. D66 ''zit op het vinkentouw'' met 14,4 procent (6 of 7 zetels).

De VVD zou van 14,6 procent (7 zetels) zakken naar 9,4 procent (4 of 5 zetels). Ook GroenLinks en CDA staan op verlies. De combinatie ChristenUnie-SGP zou de grootste christendemocratische fractie worden. Die partijen zitten nu niet in de Haagse raad.

Richard de Mos, die uit de PVV stapte en solo verder ging, maakt kans op 3 zetels.

Niet-westerse allochtonen

De tussenstand betekent een verlies voor de PvdA. Die haalde 10 zetels bij de vorige raadsverkiezingen in 2010, met 21 procent van de stemmen. Maar bij de vorige peiling, een maand geleden, was de PVV ruimschoots de grootste.

''Wij winnen in een maand tijd een zetel, zij verliezen er twee. En dat is maar goed ook. Wij stellen de mens en deze mooie stad centraal, de PVV stelt angst, haat en minachting centraal. Hagenaars zijn niet dom'', zegt PvdA-lijsttrekker Rabin Baldewsingh in een reactie.

De PvdA scoort vooral goed bij niet-westerse allochtonen. Een op de vijf mensen uit die groep stemt op de partij. Onder autochtonen is de PVV ruimschoots de grootste en krijgt de PvdA maar 5 procent.

De onderzoekers hebben 774 Haagse kiezers gevraagd naar hun mening. De ondervraagde groep is volgens TNS Nipo een representatieve afspiegeling van heel Den Haag.

De gemeenteraadsverkiezingen zijn op 19 maart.

Alles over de gemeenteraadsverkiezingen

Bepaal uw politieke voorkeur met onze stemhulp