Hans Spekman, voorzitter van de PvdA, vindt de manier waarop PVV-leider Geert Wilders zich heeft uitgelaten over Marokkanen walgelijk. 

''Ik hoorde de uitspraak en moest ervan braken'', aldus Spekman donderdag.

Wilders was woensdag op verkiezingscampagne in Den Haag en stelde toen dat zijn kiezers stemmen voor ''een stad met minder lasten en als het even kan wat minder Marokkanen''. Volgens Spekman zet Wilders daarmee een hele bevolkingsgroep opzij.

''Dit pikken Hagenaars niet. Mensen ervaren overlast en criminaliteit en wie daar verantwoordelijk voor is, moet worden aangepakt. Maar een hele groep wegzetten waarin ook veel mensen zitten die hun stinkende best doen, dan kan niet.''

Reactie Wilders

Wilders zegt het in een reactie tegenover RTLZ ''te gek voor woorden'' te vinden dat hij niet over Marokkanen mag zeggen wat hij wil. 

Wilders hoopt niet dat Spekman daadwerkelijk moet braken, maar dat zou volgens hem wel ''een mooie aanleiding zijn om eens een keer een schone trui aan te trekken''.

In het RTLZ-interview herhaalde Wilders dat Marokkanen oververtegenwoordigd zijn in statistieken over criminaliteit en bijstand. Dit ''Marokkaans tuig'' moet wat hem betreft het land uit.

De PVV doet bij de gemeenteraadsverkiezingen van volgende week behalve in Den Haag alleen mee in Almere. Volgens Wilders is de PVV ''een relatief jonge partij'' en moet ze haar beperking kennen. ''Als we in tachtig gemeenten zouden meedoen, zouden we tachtig keer de champagne kunnen ontkurken. Maar daarna zouden we ook vaak hoofdpijn hebben.''

Venlo

Bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen zal de PVV in meer gemeenten meedoen, verwacht Wilders. Hij zou het vooral ''geweldig'' vinden als de partij in zijn geboortestad Venlo aan de verkiezingen deelneemt.

Wilders ontkende dat een aantal van zijn fractiegenoten bij andere partijen onderdak zou zoeken. Deze week lekte uit dat PVV-Kamerlid Roland van Vliet (vergeefs) bij de VVD zou hebben aangeklopt. Ook andere PVV'ers zouden weg willen.

Wilders sprak van ''Haagse spelletjes'' waar ''de mensen niet mee bezig zijn''.

Alles over de gemeenteraadsverkiezingen | Bepaal uw politieke voorkeur met onze stemhulp