Het is campagnetijd en dus zijn politieke partijen keiharde concurrenten van elkaar. Partijen die de afgelopen tijd in de Tweede Kamer innig hebben samengewerkt, vliegen elkaar nu in de haren. Donderdag gebeurde dat met PvdA en D66.

De PvdA heeft het de laatste weken vaak gemunt op D66, die de grootste tegenstrever is van de sociaaldemocraten in steden als Amsterdam en Utrecht. Partijleider Diederik Samsom uitte al meermalen kritiek op D66-plannen voor de sociale woningbouw in de grote steden.

Samsoms rechterhand in de Kamer, vicefractievoorzitter Martijn van Dam, deed er donderdag nog eens een schepje bovenop. Hij stelde dat D66 onder het leiderschap van Alexander Pechtold ''veel liberaler en rechtser'' geworden.

D66 is volgens hem op veel punten rechtser dan de VVD. Dat geldt niet alleen bij de volkshuisvesting, maar ook bij de armoede- en werkloosheidsbestrijding. VVD en D66 boksen tegen elkaar op voor het meest rechtse beleid, vindt Van Dam.

Reactie

D66-leider Alexander Pechtold reageerde donderdag niet en liet de eer aan zijn campagneleider, Kamerlid Kees Verhoeven. Die liet weten dat ''de paniek blijkbaar groot is bij de PvdA nu haar machtspositie in steden als Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Groningen onder druk staat''.

Hij zei ook: ''Voor de vorige verkiezingen gaf de PvdA elke dag af op de VVD om vervolgens in recordtijd een kabinet te vormen met diezelfde VVD.

Het lijkt me dan ook onverstandig voor Samsom en de zijnen om nu de indruk te wekken dat D66 een verschrikkelijke partij is waarmee de PvdA niet wil samenwerken. We weten allemaal dat de PvdA na de verkiezingen als een blad aan een boom weer om zal draaien.''

Links

Van Dam zei dinsdag dat een linkse partij als de SP dichter bij zijn PvdA staat dan rechtse partijen als D66, CDA en VVD. Maar na de verkiezingen moet duidelijk worden welke coalities mogelijk zijn.

Hij verwacht dat de PvdA in de tien grootste steden gaat winnen, ''zodra duidelijk is wat er op het spel staat: willen we een stad voor iedereen of een verdeelde stad?''.