Het duurt lang om colleges te vormen na de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart. Bijna twee maanden later is er een bestuur in 233 van de 335 gemeenten waar werd gestemd, oftewel bijna 70 procent.

Dat blijkt uit een inventarisatie van de NOS. Na de gemeenteraadsverkiezingen van 2014 had 97 procent (368 van de 380) na twee maanden een nieuw college.

Het langzamere formeren wordt toegeschreven aan het inzetten van informateurs, verkenners, gespreksleiders, bemiddelaars en procesbegeleiders.

De lokale partijen en GroenLinks waren de winnaars van de gemeenteraadsverkiezingen en zitten nu vaker in het bestuur. D66 en SP staan aan de zijlijn.

Volgens de NOS lijken de lokale partijen tot dusver de grote winnaars van de formatieperiode te zijn. In zeker 183 gemeenten doet een lokale partij mee in het college.

Wat de landelijke partijen betreft, kent het CDA het meeste succes wat wethouders betreft. Met 15 procent van de stemmen heeft de partij 21 procent van de wethouderszetels bemachtigd. Ook lokale partijen hebben meer wethouders dan op basis van de verkiezingsuitslag verwacht.