Bij het referendum over de inlichtingenwet woensdag hebben opvallend veel mensen blanco gestemd. 

Meer dan 200.000 mensen, dus ongeveer 4 procent van alle kiezers, stemden niet voor of tegen. In plaats daarvan deden ze het biljet in de stembus zonder een hokje rood te kleuren.

Blanco stemmen worden gewoon meegeteld in de uitslag en bij het berekenen van de opkomst, en dus ook de vraag of het referendum geldig is. Een blanco stem is vaak bedoeld als proteststem.

Ook als het aantal stemmen tegen de nieuwe inlichtingenwet onder de 50 procent blijft, hebben de tegenstanders het raadgevend referendum gewonnen, verzekert de Kiesraad. Dat de tegenstanders de voorstanders wel lijken te verslaan, maar toch minder dan de helft van de stemmen binnenhalen, maakt geen verschil.

De toezichthouder op de verkiezingen spreekt tegen dat het referendum onbeslist kan blijven, zoals onder anderen D66-Kamerlid Kees Verhoeven had gesuggereerd.

Wat staat er eigenlijk in de omstreden 'aftapwet'?
103
Wat staat er eigenlijk in de omstreden 'aftapwet'?

Boekel

In Boekel stemde 7,5 procent blanco. In de gemeenten Sint Anthonis en Someren deed 6,6 procent dat. In het Zeeuwse Tholen hadden de meeste mensen de knoop doorgehakt: slechts 0,2 procent stemde blanco.

Bij de gemeenteraadsverkiezingen die woensdag ook werden gehouden, was 0,5 procent van de stemmen blanco. Bij het Oekraïne-referendum twee jaar geleden was 0,8 procent van alle stemmen blanco. Het ging om 32.483 stemmen. En bij de Kamerverkiezingen vorig jaar ging het om 0,1 procent van alle stemmen.