Mensen die woensdag hun stem willen uitbrengen voor de gemeenteraadsverkiezingen en het referendum, kunnen in de Zuid-Hollandse gemeente Zuidplas gebruikmaken van een drive-in stembureau. Voorwaarde is wel dat de stemmers alleen in hun auto zitten.

Stemhulp: Ontdek welke politieke partij het beste bij je past

Bewoners van de gemeente kunnen voor zowel de gemeenteraadsverkiezingen als het referendum over de sleepwet gebruik maken van de drive-in bureaus. Mensen die niet wonen in Zuidplas kunnen alleen stemmen voor het referendum, mits ze een stempas bij zich hebben.

De gemeente experimenteerde al twee keer met een drive-in stembureau, maar daarbij moesten stemmers toch nog hun auto uit om in stemhokjes hun keuze te maken om te garanderen dat de stem anoniem werd uitgebracht. Dit keer hoeft uitstappen voor het eerst niet en volgens een woordvoerder van de gemeente is dat uniek voor Nederland.

Nu moet een uitschuifbaar tafeltje met schermen ervoor zorgen dat niemand mee kan kijken bij het stemmen. De Kiesraad heeft de oplossing van Zuidplas goedgekeurd, met de voorwaarde dat stemmers in hun eentje in de auto zitten.

Het drive-in-stembureau bevindt zich op de gemeentewerf in Zevenhuizen, waar de gemeente in plaats van een afvalstraat een ‘kiesstraat’ inricht.