Lokale lijsttrekkers van de PVV zien volgens RTL Nieuws weinig in de plannen van partijleider Geert Wilders om van 'de-islamisering' prioriteit nummer één te maken. Enkele lijsttrekkers spreken dit echter tegen.

Volgens RTL Nieuws zeggen velen van de lijsttrekker dat het voor hen geen prioriteit of breekpunt is, of dat ze het simpelweg onhaalbaar achten.

Ashwin van Stormbroek, van PVV Lelystad, zegt ook tegen RTL dat de de-islamisering niet het belangrijskte verkiezingspunt is. Hij ontkent dit echter weer op Twitter. "RTL liegt. Ik heb juist gezegd dat het mijn droombeeld zou zijn als Lelystad over vier jaar nul moskeeën zou hebben."

Hij krijgt bijval van Jeanet Nijhof, lijsttrekker in Hengelo. Zij zegt dat ze de moskee en islamitische school direct wil sluiten. RTL Nieuws meldt het tegenover gestelde. Nijhof zou hebben gezegd:  ''We hebben hier één moskee, maar die hoeft niet dicht", aldus Nijhof. ''Want daar gaan wij als gemeente niet over."

De PVV doet 21 maart in in dertig gemeenten mee aan de verkiezingen. Zeventien lokale PVV-afdelingen hebben sluiting van moskeeën in het verkiezingsprogramma staan, schrijft RTL vrijdag.

Andere lijsttrekkers vinden het simpelweg niet het belangrijkste thema, of vinden dat je niet zomaar gebouwen tegen de vlakte kan gooien. ''Die hadden er nooit moeten staan, maar staan er nu eenmaal", zegt Patrick van der Hoeff van de Terneuzense afdeling. ''Ze staan er volgens de regels in de wet, dus gaan we er niets aan doen."