Duurzaamheid en milieu is volgens politieke partijen het belangrijkste thema bij de aanstaande gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart.

Stemhulp: Ontdek welke politieke partij het beste bij je past

Dat blijkt uit een analyse van onderzoeksbureau Citisens, dat voor 65 grote en kleine gemeenten een stemhulp ontwikkelde op basis van stellingenavonden en de verkiezingsprogramma's van de verschillende partijen. 

Binnen het thema duurzaamheid en milieu zijn door de partijen de meeste stellingen geformuleerd, wat betekent dat de lokale partijen het vaakst van mening verschillen over dit onderwerp. 

Naast duurzaamheid scoren ook verkeer en bereikbaarheid, bijstand en zorg en woonbeleid hoog. Binnen deze thema's spelen vooral tegenprestatie bij een bijstanduitkering, cameratoezicht, duurzame energie, cultuursubsidies en parkeerbeleid een grote rol. 

Stedelijk en ruraal

In stedelijke gemeenten zijn met name cameratoezicht, tegenprestatie bij een bijstanduitkering, parkeerbeleid en gereguleerde wietteelt onderwerp van gesprek. 

In de rurale gemeenten worden duurzame energie, agrarisch beleid, duurzaam wonen en lokale belastingen belangrijk gevonden.

Waarom de gemeenteraadsverkiezingen juist nu belangrijk zijn
90
Waarom de gemeenteraadsverkiezingen juist nu belangrijk zijn

12,5 miljoen mensen

Bijna 12,5 miljoen mensen in 335 gemeenten mogen woensdag 21 maart een stem uitbrengen voor de gemeenteraadsverkiezingen.Dat blijkt uit gegevens die de gemeenten hebben verstrekt aan de Verkiezingsdienst van het ANP.

In tientallen gemeenten wordt niet gestemd voor de gemeenteraad omdat daar herindelingen hebben plaatsgevonden of gaan plaatsvinden. Dat geldt onder meer voor Haarlemmermeer en Groningen, waar in november verkiezingen worden gehouden, en Leeuwarden, waar vorig jaar november verkiezingen zijn geweest.

In totaal zijn er volgens het CBS 7981 raadszetels te vergeven. Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Eindhoven, Tilburg en Almere hebben de grootste raden, met 45 zetels. Schiermonnikoog, Vlieland en Rozendaal hebben de kleinste, met 9 zetels. 

Wil jij elke ochtend direct weten wat je ’s nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!