De kleedjes kunnen uit weer de kast: op Koningsdag is er voor het eerst na twee jaar in vrijwel elke buurt weer een vrijmarkt. Hoe pak je dat aan en hoe zorg je ervoor dat je kind niet alles gratis weggeeft óf juist de hoofdprijs vraagt? En niet onbelangrijk: hoe vind je zelf de mooiste parels op de rommelmarkt?

Cecile Keller gaat ook dit jaar weer samen met haar achtjarige zoon Tex spullen verkopen. Omdat hij geen zakgeld krijgt, is Koningsdag de ultieme manier voor hem om zijn spaarpot te vullen. "Hij kan ook de auto schoonmaken, maar de vrijmarkt is voor hem toch de leukste manier om te verdienen", vertelt Keller.

In een doos worden het hele jaar door spullen verzameld voor de verkoop, overwegend speelgoed waarop hij is uitgekeken. "Ik heb hem de vorige keren grofweg geadviseerd over onderhandelen, maar ik reken eerder lagere prijzen dan hij, want hij wil zo veel mogelijk geld verdienen. Toen ik vorige keer aan het einde van de dag een zonnebril wilde weggeven, zei hij: 'Nee! Daar wil ik 50 cent voor hebben.' Hij was pas vijf, dus hij kreeg nog 1 euro ook."

“Als alles goed van tevoren besproken is, geeft dat rust voor de dag en kan iedereen optimaal van het feest genieten.”
Annelou van Noort, zakgeldexpert

Het van tevoren goed doorspreken is ook een tip van zakgeldexpert Annelou van Noort. "Betrek de kinderen bij wat jullie gaan verkopen. Iets waarvan jij denkt: ze spelen er al twee jaar niet meer mee, kan voor hen emotionele waarde hebben. Ga samen door de spullen, laat ze meedenken en bepaal samen vooraf de prijzen." Van Noort adviseert ronde prijzen, omdat dat makkelijker is met afrekenen en afdingen. "Je kunt ook een 1 eurohoek maken op het kleed, een 2 euro- en een 5 eurohoek. Dat maakt het overzichtelijker."

Van Noort benadrukt ook dat het belangrijk is van tevoren te bepalen wat er met de opbrengst gaat gebeuren. Is een deel voor de kinderen, is alles voor de kinderen of gaat jullie winst naar een leuk gezinsuitje? "Je kunt ook zeggen: van ieder verkocht product krijg jij 50 cent. Je stimuleert ze zo mee te helpen met de verkoop. En het voorkomt dat ze het verdiende geld meteen op de vrijmarkt uitgeven. Kortom: als alles goed van tevoren besproken is, geeft dat rust voor de dag en kan iedereen optimaal van het feest genieten."

Tips voor geslaagde aankopen op Koningsdag voor jong én oud van Dési van Rhee, expert antiek bij online veilingplatform Catawiki.

  • Van Rhee: "Begin vroeg. Ik ga om 5.00 uur de deur uit. Het is dan nog koud, de mensen zijn nog aan het opbouwen en de kans op bijzondere vondsten is groot. Hoe spannend is het om samen met je ouders, gewapend met een zaklamp, te speuren naar mooie vondsten?"
  • Van tevoren bepalen wat er uitgegeven wordt, is ook handig. "En zorg voor genoeg kleingeld. Niets zo vervelend als iets vinden van 1 euro, je hebt enkel een tientje op zak en de verkoper heeft geen wisselgeld."
  • Van Rhee: "Ga eens naar een dorp in plaats van grote steden, waar professionele verkopers de hoofdprijs vragen. Het is leuker te gaan voor de spullen van de zolder van oma of uit een garage. En ga naar dure wijken. Spullen van waarde vind je daar nu eenmaal eerder."
  • Laat het item dat je wilt kopen niet los. "Zet het niet neer terwijl je onderhandelt, want dan kan een ander het oppakken en er de volle prijs voor willen neertellen. Is mij weleens gebeurd."
  • Laat je verrassen. "Het is goed van tevoren te bedenken wat je zou willen vinden, maar het allerleukste aan de vrijmarkt is het verrassingselement. Het aanbod is zo divers dat je misschien wel met iets heel anders thuiskomt dan je van tevoren had bedacht."