
Geen contract tussen verzekeraar en zorgverlener? Dit betekent het voor jou
Tot eind dit jaar kun je van zorgverzekeraar switchen, maar het is een paar dagen voor die deadline nog niet helemaal duidelijk bij welke zorgverleners je met welke verzekering terechtkunt. Dat kan je behoorlijk wat geld kosten: ga je als consument naar een ziekenhuis, fysiotherapeut of psycholoog waar jouw verzekeraar uiteindelijk geen contract mee heeft, dan moet je mogelijk een gedeelte van de rekening zelf betalen.
"Meestal gaat het om 25 tot 30 procent van de nota", zegt Bas Knopperts, zorgexpert bij vergelijkingssite Independer. "Voor kleine behandelingen of een keer bloed prikken is dat niet zo erg, maar gaat het om een operatie, dan kan het zo een paar 1.000 euro zijn waarvan je een kwart zelf moet betalen. Dat is serieus geld."
Ziekenhuisbestuurders en apothekers
In de afgelopen weken trokken ziekenhuizen en ook apotheekketen BENU aan de bel. Onderhandelingen met enkele verzekeraars lopen stroef, waardoor er aan het einde van het jaar nog geen overeenstemming over een contract is.
Zo mailde BENU patiënten dat ze mogelijk een andere verzekering moeten kiezen om volgend jaar niet een deel van de rekening zelf te moeten betalen. Dit leidde tot grote onrust bij patiënten en tot onvrede van de zorgverzekeraars die overstelpt worden met telefoontjes van klanten.
En ziekenhuis HMC Haaglanden roept deze week patiënten net als vorig jaar op om bepaalde verzekeraars te mijden. In 2021 kwamen ziekenhuis en zorgverzekeraars er overigens vlak voor het jaareinde toch uit.
Veel is nog niet gecontracteerd
Dat ziekenhuizen en andere zorgverleners nog niet zijn gecontracteerd, is dit jaar een veel meer voorkomend probleem. Bij zorgverzekeraars is gemiddeld maar 45 procent van de ziekenhuizen gecontracteerd, bleek deze week uit een inventarisatie van zorgmedium Skipr.
Met name bij CZ, VGZ en Menzis zijn nog veel ziekenhuizen niet gecontracteerd. De vier grote verzekeraars, dus ook Zilveren Kruis, beloven wel dat hun verzekerden straks bij alle ziekenhuizen voor vergoeding in aanmerking komen.
Geen harde deadline voor zorgverzekeraars
Zou het niet logisch zijn als de contracten rond zijn op het moment dat je kunt overstappen? "Waar de zorgpremies op 12 november bekend moeten zijn, is er geen wettelijke deadline voor de contracten", zegt een woordvoerder bij de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). "Wij snappen dat, want als je die zou instellen, zou je onderhandelingsmacht geven aan de zorgaanbieders. Zij kunnen dan tot 12 november wachten met het accepteren van een voorstel."
"De contracten zijn half november eigenlijk nooit rond en we zien dat het steeds later wordt", ervaart Knopperts.
Mensen vinden het minder erg als een fysiotherapeut nog niet rond is. Dan zoeken ze later een fysio uit waar wel een afspraak mee is.
Prettig dat garantie wordt gegeven
"Wij ervaren dat de contracten met ziekenhuizen het belangrijkste zijn voor consumenten. Het is daarom voor mensen prettig dat die garantie dan wordt gegeven", aldus Knopperts. Die garanties zijn vaak ook op de websites van verzekeraars terug te vinden. "Mensen vinden het niet zo erg dat een fysiotherapeut nog niet rond is. Dan zoeken ze later een fysio uit waar wel een afspraak mee is."
Tot 31 december is het mogelijk om de lopende verzekering op te zeggen en tot 1 februari kunnen consumenten (met terugwerkende kracht) een nieuwe verzekering afsluiten. Met een (duurdere) restitutiepolis kun je altijd bij elke zorgverlener terecht en met een naturapolis alleen bij gecontracteerde zorgverleners. Dat zijn er vaak minder, maar de polis is daardoor goedkoper.
Dit artikel is op 30 december 2022 aangepast aan de actualiteit.