Een kind krijgen is een vrolijke levensgebeurtenis, maar kost ook veel geld. Je hebt allerlei spullen nodig die je nieuw zou kunnen kopen, maar soms al na een paar maanden niet meer hoeft te gebruiken. Geen wonder dus dat de huur- en leasemarkt voor babyspullen groeit. Maar ben je daarmee wel echt goedkoper en duurzamer uit?

Kinderen zijn lief, leuk, mooi en duur. Volgens kenniscentrum Nibud is een tweeoudergezin gemiddeld 15 procent van het besteedbaar inkomen kwijt aan één kind, 25 procent van het inkomen aan twee kinderen en 35 procent aan drie kinderen. Voor eenoudergezinnen vallen die percentages hoger uit.

Tot twaalf jaar kost een kind 4.320 euro per jaar, in de zes jaar daarna is dat 4.766 euro per jaar.

Vooral bij het eerste kind kan het hard gaan, omdat je dan nog niet precies weet wat je nodig hebt. Lijsten voor de babyuitzet kunnen helpen, al verschillen die onderling sterk. Het Nibud legt de minimale prijs van zo'n uitzet bij 632 euro, de Consumentenbond vindt dat een lage inschatting.

Babyuitzet huren in plaats van kopen

Je kunt babyspullen ook leasen. Daar zijn inmiddels al verschillende opties voor te vinden. Zo kun je bij BabyLoop een alles-in-eenpakket huren voor 59,90 euro per maand. In dit pakket zitten bijvoorbeeld een houten wieg, een babynestje en een wipstoel.

Het abonnement is maandelijks opzegbaar en je kunt ook spullen terugsturen die je niet meer nodig hebt. Deze leasekosten worden dan van het maandelijkse bedrag afgetrokken.

Ook kun je bij BabyLoop een abonnement voor een pakket op maat afsluiten. Je kunt dit pakket helemaal zelf samenstellen, wat handig kan zijn als je een product maar kort nodig hebt. Losse producten zijn eveneens te huur.

“Je betaalt bij abonnementen ook voor de service, waardoor je aan het eind van de rit duurder uit kunt zijn.”
Karin Radstaak, Nibud-woordvoerder

Het bedrijf Tiny Library is vergelijkbaar met BabyLoop. Ook daar kies je de producten die je nodig hebt en stel je zelf een abonnement samen. Na gebruik worden de producten opgehaald, schoongemaakt, nagekeken en doorverhuurd.

Gebruikssporen en natuurlijke slijtage zijn geen probleem, maar bij beschadigingen rekent het bedrijf een boete van 15 procent van de nieuwwaarde. Als er sprake van onherstelbare schade is, dan kan de boete hoger uitvallen. Het product moet wel geretourneerd worden, want het wordt dan eventueel gedoneerd aan Stichting Babyspullen.

Huren is niet altijd goedkoper, maar wel zorgelozer

BabyLoop stelt dat je met het huren van nieuwe producten de helft goedkoper uit bent ten opzichte van koop. Bij gebruikte producten kan dat verschil oplopen tot 70 procent.

Het voornaamste punt bij huur is dat mensen worden ontzorgd, denkt Nibud-woordvoerder Karin Radstaak. "Huren is handig als je de spullen niet kunt opslaan en geen tijd of zin hebt om lang op Marktplaats te zoeken. Dat je de kosten uitspreidt over een langere periode kan een voordeel zijn, maar dan moet je ze wel meerekenen met de vaste lasten. Bovendien betaal je bij abonnementen vaak ook voor de service, waardoor je aan het eind van de rit duurder uit kunt zijn."

“Babyproducten worden meestal niet tot het eind van de levensduur gebruikt. Huren, delen of tweedehands is dan altijd beter.”
Linda Nijenhuis, Milieu Centraal

Het hangt er daarbij ook van af in welk marktsegment je kijkt. Zo claimt wiegenverhuurder Cribster dat je met huur tot 80 procent bespaart ten opzichte van de nieuwwaarde. De winkelprijs van wiegen begint echter bij 213 euro (inclusief matras), terwijl Prénatal voor die combinatie uitgaat van 130 euro. Het gaat hier wel om verschillende merken.

'Je bespaart wel grondstoffen en productie-energie'

Vanuit duurzaamheidsoogpunt is huren vaak wel beter, weet Linda Nijenhuis van voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal. "Babyproducten en -meubels worden meestal niet tot het eind van de levensduur gebruikt. Huren, delen of tweedehands is dan altijd beter, omdat je daarmee grondstoffen en productie-energie bespaart."

Bij kinderwagens valt de meeste milieuwinst te behalen. Dat geldt in mindere mate voor ledikanten en kleding. Voorwaarde is namelijk wel dat er niet te vaak heen en weer wordt gereden met spullen. "Dat kan de milieuwinst verminderen."

Om babykleren langer in de roulatie te houden, kun je ze onderling ruilen met gezinnen in je omgeving of ze huren. Bij Bieby, een bieb voor babykleding, stel je een pakket voor vier tot twaalf weken samen. De huurprijs ligt tussen de 5 en 20 procent van de winkelprijs.

Hulaaloop verhuurt outfits die door het bedrijf zijn samengesteld. Een eerder gedragen outfit kost 17,50 euro per maand en een ongedragen set het dubbele.

Wasbare luiers zijn óók te huur

Ten slotte zijn luiers een behoorlijke kostenpost. Volgens het Nibud kosten die zo'n 35 euro per maand. Wasbare luiers zijn beduidend voordeliger dan wegwerpluiers. Bij gemiddeld gebruik scheelt dat volgens Milieu Centraal tijdens de hele luierperiode 450 euro.

Wasbare luiers zijn eveneens te huur, bij bijvoorbeeld BambooBaby en Nappy's. Dat lijkt niet echt goedkoper. Zo kost het pakket Newborn van BambooBaby 34,95 euro per maand. Bij Nappy's betaal je eerst 20 euro per week. Vanaf de vierde week betaal je wekelijks 15 euro of per luier per week.

Kortom: opties te over als je niet alles nieuw wilt of kunt kopen. Uiteindelijk staat of valt het volgens Radstaak met de dikte van de portemonnee. "Je kunt het zo gek maken als je wil."

In dit stuk stond eerder het bedrijf Yumii vermeld, maar dat bedrijf bestaat inmiddels niet meer. Daarom is dat eruit gehaald. Ook de eerder nog vermelde Babyexchangerie bestaat niet meer, dat is opgegaan in Tiny Library. De genoemde prijzen zijn in september 2021 geupdated.