
Energierekening van huishouden valt dit jaar 170 euro lager uit
Het CBS benadrukt dat het om een gemiddelde gaat en er dus grote verschillen kunnen zijn tussen huishoudens. Bij de berekening gaat het CBS uit van een stroomverbruik van 2.450 kWh en 1.197 kubieke meter gas.
Uit de berekeningen blijkt dat vooral de eenpersoonshuishoudens dit jaar minder betalen. Een bewoner in een kleine, nieuwe woning is dit jaar volgens het CBS 16 procent minder kwijt. De groep die het minst profiteert van de nieuwe situatie zijn huishoudens die bestaan uit twee of meer personen en in een ouder, vrijstaand huis wonen. Deze huishoudens betalen ruim 4 procent minder.
Het grootste verschil in de energierekening tussen januari 2020 en een jaar eerder zit in de heffingskorting die ieder huishouden krijgt. Huishoudens krijgen een vast bedrag van 216 euro meer terug op de energiebelasting dan vorig jaar. Daarnaast dalen de leveringskosten in totaal met 81 euro.
Energierekening nog steeds flink duurder dan in 2018
Daar staat wel tegenover dat een gemiddeld huishouden dit jaar iets meer betaalt aan belastingen. Naast gewone belasting betalen huishoudens een Opslag Duurzame Energie (ODE). Daarmee worden duurzame projecten gefinancierd, het kabinet wil daarmee een daling van de CO2-uitstoot stimuleren.
Gemiddeld betalen huishoudens met deze belastingen 116 euro meer per jaar. Haal je de hogere heffingskorting van 216 euro hier weer van af, dan kom je in totaal uit op 100 euro minder energiebelasting bij een gemiddeld verbruik.
Ondanks de lagere energiebelasting en -kosten voor dit jaar, is het bedrag nog wel 164 euro hoger vergeleken met twee jaar geleden. In 2019 steeg de energierekening namelijk met maar liefst 334 euro vergeleken met 2018 vanwege een flink hogere energiebelasting. Het kabinet besloot daarop een deel van de hogere energiebelasting terug te draaien.
NUjij: Uitgelichte reacties