De gemiddelde dekkingsgraden van pensioenfondsen zijn in november iets gestegen, blijkt maandag uit de Pensioenthermometer van onderzoeksbureau Aon. De gemiddelde dekkingsgraad steeg in november met 1 procentpunt naar 102 procent. De beleidsdekkingsgraad zakte echter wel en kwam uit op 103 procent.

De stijging van de dekkingsgraad van Nederlandse pensioenfondsen wordt volgens het onderzoeksbureau veroorzaakt door de lichte stijging van de rente en goede resultaten van wereldwijde aandelenbeurzen.

De beleidsdekkingsgraad, die gebaseerd is op de gemiddelde dekkingsgraad van de afgelopen twaalf maanden, ging van 104 procent eind oktober naar 103 procent eind november. Hiermee ligt de beleidsdekkingsgraad hoger dan het tijdelijk aangepaste wettelijk vereiste minimum van 90 procent. Als een pensioenfonds hieronder zit, moet het alsnog overgaan tot pensioenkortingen.

Aon verwacht dat de beleidsdekkingsgraad de komende maanden nog verder terugloopt, omdat de hogere dekkingsgraden van de tweede helft van 2018 dan niet meer worden meegewogen voor dit gemiddelde.