Zorgverzekeraar Menzis houdt de premiestijging van de basisverzekering voor volgend beperkt door 80 miljoen euro uit de reserves in te zetten. In 2020 bedraagt de maandpremie voor een standaardverzekering 123 euro. Daarmee wordt de basisverzekering van Menzis 1 euro duurder dan dit jaar.

Voor deze verzekering geldt een eigen risico van 385 euro. Voor een basisverzekering met vrije zorgkeuze gaat de premie wel flink omhoog. Die stijgt met 8 euro naar 133 euro per maand.

"We zien dat de zorgkosten blijven stijgen", zegt Menzis-topman Dirk Jan Sloots. "De zorgvraag neemt toe, mensen leven gemiddeld langer, de loonkosten in de zorgsector stijgen en er komen voortdurend betere, maar ook duurdere geneesmiddelen en behandelmethodes."

Op Prinsjesdag rekende het kabinet voor dat de maandelijkse premie voor een zorgverzekering met zo'n 3 euro zal stijgen. Zorgverzekeraars stellen de premie zelf vast.

De zorgverzekeraars hebben tot dinsdag om hun zorgpremies bekend te maken. Traditiegetrouw doen veel aanbieders dit pas op het laatste moment.

Anderhalve maand geleden meldde DSW de maandpremie met 6 euro naar 118 euro te laten stijgen. DSW-topman Aad de Groot legde toen uit dat het bedrijf minder reserves gebruikt om de premiestijging te dempen.