De abonnementen van de NS gaan op de schop. Vanaf 2021 verdwijnt onder meer de korting van 40 procent in de middagspits. Het aantal verschillende abonnementsvormen wordt gehalveerd van 22 naar 11.

De 40 procent korting in de middagspits - tussen 16.00 en 18.30 uur - geldt nu alleen nog voor reizigers met een Voordeelurenabonnement. Dit abonnement wordt al sinds 2011 niet meer verkocht. Voor abonnementen die daarvoor zijn verkocht en nog niet zijn stopgezet, geldt de korting nog wel.

Het spoorwegbedrijf zegt de abonnementen flexibeler en eenvoudiger te willen maken. Ook moeten volgens het bedrijf meer reizigers buiten de spits reizen. Door de korting te schrappen, hebben reizigers die het volledige tarief betalen een grotere kans op een zitplaats, aldus NS.

"NS wil reizen met het ov makkelijk maken, zonder borg en zonder opladen van de ov-chipkaart", zegt Tjalling Smit, lid van de raad van bestuur van NS. "We hebben goed geluisterd naar reizigers en naar de adviezen van consumentenorganisaties om onze abonnementen simpeler te maken."

NS Flex beschikbaar voor alle abonnementen

Na de verandering wordt NS Flex ook beschikbaar voor alle NS-abonnementen. Zo krijgen de abonnementen Altijd Vrij, Traject Vrij, Weekend Vrij, Dal Vrij en Altijd Voordeel standaard NS Flex. Sommige abonnementen worden ook iets goedkoper.

Met NS Flex hoeven abonnementhouders niet meer het saldo op te laden en geldt er geen verplichte borg van 10 euro.