Gemeenten moeten de gegevens over betalingsachterstanden bij woningcorporaties, energie- en drinkwaterbedrijven en zorgverzekeraars in kunnen zien om problematische schulden te voorkomen. Dat staat in een wetsvoorstel dat staatssecretaris Tamara van Ark (Sociale Zaken) dinsdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Op dit moment duurt het vaak jaren voordat mensen de stap naar schuldhulpverlening zetten. Vaak zijn de schulden dan al erg opgelopen.

Door de aanpassing van de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening kan de gemeente mensen benaderen zodra er schulden worden gesignaleerd. Zo kan een kleine betalingsachterstand minder gemakkelijk uitgroeien tot een problematische schuld, is het idee.

Hulpverleners mogen, als het voorstel wordt aangenomen, zelf gegevens verzamelen en registers raadplegen voor informatie over inkomen en vermogen. Privacyregels worden hierbij in acht genomen. Ook worden mensen met schulden op de hoogte gesteld, waarbij duidelijk moet worden gemaakt van welke gegevens de gemeente gebruikmaakt.

De wetswijziging maakt deel uit van de bredere schuldenaanpak van het kabinet, en moet vanaf 1 januari 2021 ingaan.