De gemiddelde dekkingsgraad van Nederlandse pensioenfondsen is begin augustus gedaald van 102 naar 98 procent. Hierdoor dreigen kortingen aan het eind van 2019 en 2020, stelt onderzoeksbureau Aon donderdag.

De daling van de dekkingsgraad komt door de negatieve beursontwikkelingen en flinke rentedalingen, stelt Aon in een nieuwe Pensioenthermometer.

Gemiddeld hebben de fondsen met een dekkingsgraad van 98 procent eigenlijk 2 procent te weinig in kas om in de toekomst uit te keren.

Het bureau noemt het een daling van de dekkingsgraad onder de "kritieke grens". De beleidsdekkingsgraad ligt op 106 procent, en het wettelijk vereiste minimum is 104,3 procent. Een paar fondsen zit nu onder die grens.

De beleidsdekkingsgraad wordt overigens gebaseerd op de gemiddelde dekkingsgraad van het afgelopen jaar, waarmee die dus ook lager zal worden als de huidige stand zo blijft.

Maar, zo stelt Aon: "Mogelijke kortingen aan het einde van 2019 en 2020 zijn daardoor niet van de baan. Sterker nog, met zowel een dalende rente als klappen op de beurzen worden kortingen een steeds realistischer scenario".