Voor steeds meer huisdieren in Nederland wordt een verzekering afgesloten. In de eerste helft van 2019 steeg het aantal afgesloten ziektekostenverzekeringen met 55 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2018, meldt verzekeraar Reaal Dier & Zorg.

In de meeste gevallen gaat het om verzekeringen voor pups, honden jonger dan twaalf maanden.

In 2019 zijn ruim vierduizend nieuwe polissen voor huisdieren afgesloten. Relatief het vaakst voor een hond en in een op de vijf gevallen voor een kat.

"Mogelijk redeneren katteneigenaren dat een 'binnenkat' minder kans heeft op een bezoekje aan de dierenarts", zegt een woordvoerder van Reaal Dier & Zorg.

Als oorzaak van de stijging noemt ze "een maatschappelijke trend, waarin honden en katten steeds meer als een volwaardig lid van het gezin worden gezien".

Extra dekkingen minder gewild dan standaardverzekering

Ook de stijgende medische kosten spelen volgens haar een rol bij de beslissing om een huisdierenverzekering af te sluiten. "Een dierenartsnota van 1.000 euro is echt geen uitzondering meer. Denk aan: MRI-scans, transplantaties, oncologische behandelingen of orthopedie."

Aanvullende dekkingen zijn volgens de verzekeraar minder gewild dan de standaardziektekostenverzekering. "Alleen de aanvullende dekking voor het gebit is populair bij baasjes." Een op de vier (24 procent) dierenbezitters koos dit jaar voor deze dekking.