ABN AMRO verlaagt de spaarrente op een vrij opneembare spaarrekening per 17 juli van 0,03 procent naar 0,02 procent. De bank zegt de rentes te verlagen vanwege aanhoudende negatieve rentes op de financiële markten.

Het is ongeveer een jaar geleden dat ABN AMRO de rente van 0,05 procent naar 0,03 procent verlaagde. De rente op de spaarvorm Vermogens Spaarrekening wordt volgende week verlaagd van 0,04 procent naar 0,03 procent.

Bij ING en Rabobank staan de rentes op vrij opneembare spaarrekeningen nog wel op 0,03 procent, maar vaak volgen de grootbanken elkaar.

Sommige kleinere banken bieden nog een spaarrente tot 0,25 procent aan, maar bijvoorbeeld Triodos Bank heeft de rente al langer op 0 procent staan.

Die lage en soms negatieve rentes zijn vooral het gevolg van beleid van de Europese Centrale Bank (ECB).

Die probeert met stimulerend beleid de rentes zo laag mogelijk te houden om de Europese economie te stimuleren en zo de inflatie - de stijging van het prijspeil - aan te jagen.

Rentes enorm gedaald

Eind vorig jaar leek de ECB het stimulerend beleid steeds meer af te bouwen, maar de laatste maanden heeft de centrale bank een draai gemaakt.

De inflatie wil maar niet op het streven van iets onder 2 procent uitkomen en mogelijk komen er daarom voor het einde van het jaar opnieuw stimulerende maatregelen.

Investeerders lopen hier al op vooruit en de laatste weken zijn de rentes op bijvoorbeeld Europese staatsobligaties enorm gedaald. Economen verwachten dan ook niet dat de spaarrentes op afzienbare termijn gaan stijgen.