Onlangs deed Warren Buffett het weer: een van de rijkste personen ter wereld schonk miljarden aan goede doelen. Deze bedragen mag hij aftrekken bij de fiscus. Maar niet alleen rijke Amerikanen als Buffett mogen schenken met belastingvoordeel.

Ook als je maandelijks een bedrag aan bijvoorbeeld UNICEF schenkt, kun je dat aftrekken van je belastbaar inkomen.

De eerste manier waarop dit kan, wordt in belastingtaal een 'gewone gift' genoemd. Het bedrag dat je aan een goed doel schenkt, is aftrekbaar als het tussen de 1 en 10 procent van je jaarlijkse inkomen bedraagt.

Als je bijvoorbeeld 50.000 euro verdient en in hetzelfde jaar maandelijks 50 euro aan een goed doel schenkt, dan mag je jaarlijks 100 euro aftrekken (de schenking is in totaal 600 euro; de eerste 500 euro mag je níét aftrekken). Onder de streep geeft deze aftrekpost een belastingvoordeel van 38 euro (100 euro keer je inkomstenbelastingtarief = 38,1 procent).

Sommigen schenken 500.000 euro aan een anbi

Dat mensen hele grote aftrekbare bedragen aan goede doelen schenken, gebeurt niet alleen in de VS.

"Ik heb zeker klanten die jaarlijks 500.000 euro aan een anbi (algemeen nut beogende instelling, red.) schenken. Dit is een manier om systematisch een deel van je vermogen in een goed doel onder te brengen en je mag de gift ook aftrekken", zegt Aniel Autar, notaris en financieel adviseur in Rotterdam. "Je ziet het bijvoorbeeld veel in de cultuursector. Ook het schenken van een kunstcollectie is fiscaal aftrekbaar."

Particulieren gaven vorig jaar in Nederland zo'n 2 miljard euro aan goede doelen. 850 miljoen euro daarvan hebben ze van hun inkomen kunnen aftrekken vóór het berekenen van hun inkomstenbelasting.

Tientje per maand kun je aftrekken

Misschien schenk je maandelijks een tientje aan een goed doel en wil je het bedrag alsnog kunnen aftrekken. Als je je schenking registreert als een zogeheten periodieke gift, dan hoef je geen rekening te houden met het drempelbedrag dat geldt voor een gewone gift.

Om de periodieke gift vast te leggen, moeten jij en het goede doel wel een zogenoemde 'overeenkomst periodieke giften' invullen. Die kun je downloaden op de site van de Belastingdienst.

Dit klinkt aantrekkelijk, maar Autar maakt een kanttekening. "Een periodieke schenking moet je voor minimaal vijf jaar doen als je die als aftrekpost wil gebruiken. Nu heb je misschien een hoog salaris en wil je veel schenken. Maar hoe zeker weet je dat je ook over vijf jaar zo'n hoog salaris hebt?"

Grootste aftrekpost voor schenking aan goed doel in cultuursector

Wie naar een grote aftrekpost op zoek is, kan het beste aan een goed doel in de cultuursector schenken. Dan mag je namelijk 125 procent van de waarde aftrekken.

"De multiplier van 125 procent is bedoeld om culturele instellingen de mogelijkheid te geven om extra private giften te verwerven", zegt een woordvoerder van de Belastingdienst. "Door het aannemen van een amendement van Kamerlid Henk Nijboer werd de multiplier in 2018 structureel en is die ook onderdeel van het regeerakkoord."

Volgens Autar was de riante aftrekpost ook een manier voor de overheid om kosten te besparen. "De overheid was vroeger het culturele geweten van Nederland en heeft veel subsidies aan culturele organisaties gegeven. In de crisisjaren ging ze dat anders spelen; goede doelen moesten hun eigen bestaansrecht bewijzen", legt hij uit. "Om schenkingen te stimuleren, heeft de overheid het daarom extra aantrekkelijk gemaakt."

Geen probleem als de stichting van je tante is

De Amerikaanse investeerder Buffet staat erom bekend dat hij vaak aan goede doelen van familieleden schenkt. Onlangs doneerde hij nog aan de organisaties van zijn kinderen en zijn overleden vrouw. Dat mag ook in Nederland. Het is geen probleem als de stichting van je tante of van jezelf is.

Het goede doel moet wel een door de Belastingdienst aangewezen anbi zijn. Dat kun je zelf controleren op de pagina 'Zoek een anbi' van de Belastingdienst. Autar: "Je kunt dus geen stichting opzetten om de studie van jouw kind te financieren. Dat telt niet als anbi bij de fiscus."