Ruim een kwart van de Nederlanders, 28 procent, gaat dit jaar niet op vakantie, blijkt uit het jaarlijkse onderzoek naar de besteding van het vakantiegeld van het Nibud. Vorig jaar ging het nog om precies een kwart van de Nederlanders.

De grootste reden voor mensen om niet op vakantie te gaan, zijn de kosten. 64 procent van de respondenten zegt dat een vakantie simpelweg te prijzig is. Vorig jaar ging 54 procent van de mensen om deze reden niet op vakantie.

Nederlanders gebruiken het vakantiegeld in vergelijking met vorig jaar steeds vaker voor het aflossen van schulden en betalingsachterstanden. Vier jaar geleden besteedde 12 procent van de mensen het vakantiegeld daaraan. Nu is dat 18 procent.

Mensen met wisselende inkomsten, zoals uitzendkrachten, oproepkrachten, ondernemers en zzp'ers, gaan in vergelijking met mensen in loondienst minder vaak op vakantie. Ondervraagden met een vast contract boeken vaak meerdere vakanties per jaar en maken zich minder zorgen over de kosten die vakanties met zich meebrengen.

Van de mensen die op vakantie gaan, verwacht de ene helft van de ondervraagden meer dan 2.000 euro uit te geven aan een vakantie en de andere helft minder. Vorig jaar lag dezelfde grens op 1.500 euro.