Het vermogen van de ruim 115.000 miljonairshuishoudens die Nederland op 1 januari 2017 rijk was, bedroeg gemiddeld ruim 3 miljoen euro. Daarmee is hun vermogen 55 keer zo hoog als dat van niet-miljonairs, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag. Het besteedbaar jaarinkomen van miljonairs is drie keer zo hoog.

Ongeveer zes op de tien miljonairs hebben een vermogen van 1 tot 2 miljoen euro. 10 procent bezit 5 miljoen euro of meer. Ondernemingsvermogen en aanmerkelijk belang maken de helft uit van het totale bezit van miljonairs.

Miljonairshuishoudens hebben een vermogen van 1 miljoen euro of meer. De waarde van de eigen woning en de eventuele hypotheekschuld wordt daarbij niet meegerekend.

Het besteedbaar inkomen van miljonairs komt gemiddeld uit op 117.000 euro. Niet-miljonairs hebben 40.000 euro te besteden.

Helft miljonairs haalt grootste deel inkomsten uit eigen bedrijf

Bijna de helft van de miljonairs haalt het grootste deel van de inkomsten uit een eigen onderneming.

Een kwart heeft een pensioen als voornaamste bron van inkomsten, terwijl 15 procent het geld vooral verdient als werknemer. 13 procent haalt het inkomen vooral uit vermogen, bijvoorbeeld via rente, dividend en onroerend goed.

Bijna 80 procent van de werkzame hoofdkostwinners binnen miljonairshuishoudens is ondernemer. Onder niet-miljonairs is dat 15 procent.

Miljonairs voelen zich relatief gezonder, gelukkiger en tevredener dan mensen die minder vermogend zijn. Ze hebben vaker een gezonde leefstijl. Miljonairs beoordelen hun geluk met een 8,1, tegenover een 7,7 voor niet-miljonairs. Ook zijn miljonairs vaker tevreden met hun leven.