Het wordt door aanpassingen in het systeem bij DUO lastiger om een eventuele studieschuld verborgen te houden bij het aanvragen van een hypotheek, schrijft minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren vrijdag aan de Tweede Kamer.

De aanpassingen maken het mogelijk om bij DUO een verklaring van een studieschuld op te vragen. Die kan dan worden toegevoegd aan de documenten die nodig zijn bij het aanvragen van een hypotheek. Hypotheekverstrekkers kunnen bij de klant om deze verklaring vragen.

De hoogte van de studielening speelt een rol bij het vaststellen van de maximale hypotheek die iemand kan krijgen. Die valt hierdoor vaak lager uit.

Hypotheekaanbieders houden bij het bepalen van het maximale hypotheekbedrag in veel gevallen wel rekening met vervroegde aflossing op de studieschuld. Als de resterende looptijd nog heel kort is, wordt de studielening soms helemaal niet meegenomen in de berekeningen.

Studieleningen 'wel vaak, maar niet altijd' meegewogen

Studieleningen worden nu "wel vaak, maar niet altijd" meegenomen bij het vaststellen van het maximale hypotheekbedrag. Klanten geven studieschulden niet altijd op, terwijl hypotheekadviseurs er niet altijd naar vragen.

Maar hypotheekverstrekkers en kredietaanbieders vinden het wel belangrijk om na te gaan of wat klanten zeggen over hun studieschuld ook echt klopt. De verklaring moet dat mogelijk maken.

De hypotheekverstrekkers zelf hadden liever gezien dat studieschulden zouden worden geregistreerd bij het Bureau Krediet Registratie (BKR). Het kabinet wil dit niet, omdat studieschulden al geregistreerd staan bij DUO.

Starters met een flexibel inkomen

Daarnaast wil minister Ollongren het makkelijker maken voor starters met een flexibel inkomen om een hypotheek met Nationale Hypotheekgarantie (NHG) te krijgen. Hiervoor start in het najaar een proef met een aantal kredietverstrekkers dat gaat werken met de Arbeidsmarktscan. Deze geeft de carrièreperspectieven en verwachte bestendigheid van het inkomen weer.