Ruim een op de vijf Nederlanders overwoog in de afgelopen twaalf maanden een overstap naar een andere bank. Dat schrijft Dell Boomi, onderdeel van computerbedrijf Dell, op basis van onderzoek onder duizend Nederlandse bankklanten.

De belangrijkste aanleiding voor een overstap is dat de klantenservice en rentetarieven bij een andere aanbieder naar verwachting beter zijn, stelt het onderzoek. Zo'n 40 procent van de respondenten geeft dit als belangrijkste redenen.

Ook overwegen Nederlanders een switch vanwege een aantrekkelijke welkomstbonus bij een nieuwe bank. Een betere digitale service, zoals de aanwezigheid van een mobiele app en teleurstelling over de klantenservice bij een huidige bank worden ook genoemd als reden voor een overstap.

In andere Europese landen zijn mensen meer bezig met een bankoverstap dan in Nederland, stelt Dell Boomi. Het onderzoek keek naast Nederland ook naar Duitsland, Denemarken, Frankrijk, Zweden en het Verenigd Koninkrijk. Gemiddeld genomen overwogen 26 procent van de gevraagde bankklanten een overstap naar een andere bank.