Christine Lagarde, de topvrouw van het internationaal monetair fonds (IMF), waarschuwt zaterdag voor de mogelijk verstorende invloed die technologiegiganten kunnen hebben op het wereldwijde financiële systeem.

Financiële technologie, afgekort tot fintech, maakt een snelle ontwikkeling door. Fintech heeft de toegang tot goedkope betalingssystemen vergroot, maar leidt ook tot zorgen over de toenemende dominantie van "een handvol" grote techbedrijven.

"Een belangrijke verstoring van het financiële landschap zal waarschijnlijk afkomstig zijn van grote techbedrijven. Zij zullen hun enorme klantenbestanden en diepe zakken gebruiken om financiële producten aan te bieden op basis van big data en kunstmatige intelligentie", zei Lagarde volgens persbureau Reuters tijdens de G20-top in het Japanse Fukuoka.

Volgens Lagarde brengt de opkomst van fintech dan ook een "unieke uitdaging met zich mee voor de financiële stabiliteit en efficiëntie".

De IMF-baas haalt China aan als een voorbeeld van een land waar de voordelen en de uitdagingen van financiële technologie goed zichtbaar zijn. Hier hebben miljoenen mensen geprofiteerd van de toegang tot financiële producten en zijn veel banen gecreëerd. Tegelijkertijd is 90 procent van de markt voor mobiele betalingen in China in handen van slechts twee bedrijven.