Ondanks een daling van de tarieven komt de energierekening van een gemiddeld huishouden nog steeds zo'n 250 euro hoger uit vergeleken met dezelfde periode vorig jaar, heeft vergelijker Pricewise berekend.

Hoewel de variabele energietarieven bij twee van de drie grootste energieleveranciers per 1 juli flink dalen, stijgen de vaste kosten.

"Waar de prijzen hard stegen per 1 januari, zien we nu voor het eerst sinds juni 2017 een kentering", zegt Hans de Kok, directeur bij Pricewise. "Het is wel opvallend dat de vaste leveringskosten verder toenemen."

Hij merkt op dat het zo voor consumenten moeilijker wordt om een goed beeld te krijgen van de wijzigingen in hun jaarkosten.

"Daarnaast gelden de variabele tariefsverlagingen enkel voor het komende half jaar en worden de tarieven per 1 januari opnieuw bepaald. Voor de hogere vaste leveringskosten ligt het in de lijn der verwachting dat deze niet zullen dalen."

Energiebedrijven stellen twee keer per jaar de variabele energietarieven vast. De helft van de Nederlandse huishoudens heeft een variabel tarief.

In 60 seconden: Zes tips om energie te besparen
In 60 seconden: Zes tips om energie te besparen