De gemiddelde dekkingsgraad van Nederlandse pensioenfondsen is in mei gedaald van 107 procent naar 104 procent, meldt onderzoeksbureau Aon maandag.

De beleidsdekkingsgraad, het uitgangspunt voor kortingen en indexatie van pensioenen, zakte van 108 procent naar 107 procent. Mogelijke kortingen aan het eind van dit jaar of in 2020 worden daardoor een "steeds realistischer scenario", stelt Aon.

Hoewel de gemiddelde beleidsdekkingsgraad boven het wettelijk vereiste minimum van 104,3 procent ligt, is het de verwachting dat de dekkingsgraad de komende maanden verder zal wegzakken. Dat komt doordat deze berekend wordt over de afgelopen twaalf maanden. De relatief hoge dekkingsgraden van de eerste helft van vorig jaar zullen binnenkort niet meer meetellen bij dit gemiddelde.

Na een lichte stijging in april is de rente in mei verder gedaald. Ook de aandelenbeurzen noteerden minnen.

'Onderhandelingen over nieuw pensioenstelsel op scherp gezet'

Volgens Aon hebben de recente stakingen de onderhandelingen over een nieuw pensioenstelsel op scherp gezet en zijn er snel afspraken nodig. Daarbij zou onder meer de huidige rekenrente moeten worden losgelaten, denkt de organisatie.

Minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid liet afgelopen vrijdag weten dat hij ruimte ziet om de AOW-leeftijd minder hard te laten stijgen. Hij wil de onderhandelingen met de bonden en werkgeversorganisaties op korte termijn hervatten.