Hypotheekaanbieder BLG Wonen wil mensen toelaten die al jaren hoge huurbedragen betalen. Dit betekent namelijk dat ze ook de vaak lagere hypotheeklasten kunnen opbrengen, redeneert de aanbieder.

Met een huurverklaring denkt de hypotheekverstrekker een antwoord te hebben gevonden op de vraag van veel "duurhuurders". Deze groep vindt het vreemd dat ze wel een hoge huur mogen betalen, maar niet een woning mogen kopen die hen lagere maandlasten zou opleveren.

De woningmarkt moet op deze manier toegankelijker worden voor huurders uit de vrije sector, stelt BLG Wonen. De huurverklaring zou een extra mogelijkheid zijn om een huurder verantwoord te laten overstappen naar een koopwoning.

'Vermogen opbouwen voor duurhuurders onmogelijk'

Directeur Frank Soede: "Ruim een miljoen huurders hebben hoge woonlasten; voor de particuliere huursector is de woonquote gemiddeld 42,6 procent van het besteedbaar inkomen." Deze mensen zouden daardoor volgens Soede nauwelijks kunnen sparen of vermogen opbouwen.

"Wanneer zij voor deze huurprijs een vergelijkbare standaardkoopwoning zouden hebben gehad, hadden zij flink vermogen kunnen opbouwen. In tien jaar tijd heb je het dan al snel over ruim 50.000 euro."

De hypotheekaanbieder, die deel uitmaakt van de Volksbank, start nu eerst een pilotperiode om het plan met de huurverklaring te toetsen. In die tijd wordt bij maximaal veertig huurders gekeken of er mede op basis van de verklaring een hypotheek kan worden verstrekt. Als dat zo is, wordt het concept landelijk uitgerold.