De inflatie in de eurozone is nog niet op het door de Europese Centrale Bank (ECB) gewenste niveau, zegt president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB) in een zondag gepubliceerd interview met de Italiaanse krant Corriere della Sera.

De ECB streeft al jaren naar een inflatie van iets minder dan 2 procent. Volgens Knot rekent de ECB nu op een getal dat dichter bij de 2 procent ligt dan we de afgelopen zes jaar hebben gezien.

"Het enige wat we kunnen doen, is druk op de ketel houden", aldus Knot. "We moeten ervoor zorgen dat de economie blijft presteren, geholpen door een hoge bezettingsgraad." Uiteindelijk zullen groeicijfers er volgens hem voor moeten zorgen dat ook de prijzen zullen stijgen.

Ook liet Knot zich uit over de situatie in Italië. Volgens hem zou de invoering van een vermogensbelasting kunnen helpen om de hoge Italiaanse staatsschuld terug te dringen.

Knot wijst erop dat Italië problemen heeft met de publieke sector, maar dat mensen in het land ook relatief veel privévermogen bezitten. Van alle G7-landen hebben Japan en Italië volgens hem het hoogste netto particulier vermogen. Hij benadrukt wel dat het een beslissing van de Italiaanse regering is.