Het aantal alleenstaande ouders in de bijstand is met 6 procent afgenomen sinds 2015, terwijl het aantal alleenstaanden en paren bleef toenemen. Dat maakt de vereniging van directeuren van sociale diensten Divosa maandag bekend.

De daling is waarschijnlijk toe te schrijven aan de Wet hervorming kindregelingen. Die werd begin 2015 ingevoerd en zorgt ervoor dat alleenstaande ouders die naast de bijstand parttime werken meer geld overhouden.

Een deel van de alleenstaande ouders met parttime werk is dankzij de maatregelen boven de bijstandsgrens uitgekomen. Ook is het aantrekkelijker geworden om meer uren te werken.

8,3 procent van de bijstandsgerechtigden heeft een deeltijdbaan. Hiermee verdienen zij gemiddeld 489 euro per maand. Alleenstaande ouders werken het vaakst parttime.

Bijstandsgerechtigden die parttime werken, stromen gemiddeld drie keer vaker vanuit hun uitkering naar werk dan bijstandsgerechtigden die niet werken. Deeltijdwerk kan een opstap zijn naar meer uren, concludeert Divosa.