Kinderopvangbedrijven moeten de prijzen verhogen door hogere kosten. De overheid heeft 250 miljoen euro extra begroot voor de kinderopvangtoeslag, maar dit is niet genoeg om de stijging van de kosten te compenseren, schrijven economen van ABN AMRO woensdag in een rapport.

"Met andere woorden: de ouder is de dupe en betaalt meer", aldus de ABN AMRO-economen.

De ondernemingen moeten de prijzen noodgedwongen verhogen vanwege hogere kwaliteitseisen. Zo kon een begeleider eerder nog vier baby's van nul jaar verzorgen, maar zijn dit nu nog maar drie baby's. "Oftewel, er moet of meer personeel komen of er moeten minder baby’s worden aangenomen."

"De ondernemers zitten met hun handen in het haar. Meer personeel betekent hogere kosten en minder baby’s betekent een lagere omzet", schrijven de economen van ABN AMRO. Kinderopvangcentra moeten de hogere kosten opvangen met een hogere uurprijs.

Vorig jaar steeg deze uurprijs met 3 procent naar een gemiddelde van 7,40 euro. De maximaal te vergoeden prijs ligt op 7,45 euro per uur.

Maar in stedelijke gebieden ligt de uurprijs van kinderopvang 1,2 procent hoger dan de maximale vergoeding voor ouders. Voor buitenschoolse opvang ligt de uurprijs zelfs 4 procent hoger dan de maximale vergoeding.