De premies voor fietsverzekeringen lopen enorm uiteen, concludeert de Consumentenbond dinsdag na een vergelijking tussen acht aanbieders. De ene verzekering kan wel zes keer zo duur zijn als de andere.

De hoogte van de premie wordt onder meer beïnvloed door de woonplaats en de leeftijd van de verzekeringnemer. Zo zijn jongeren duurder uit dan ouderen. En consumenten die in de stad wonen, betalen meer dan mensen op het platteland.

Een veertigjarige Rotterdammer betaalt bij Allianz 74 euro per jaar voor een doorlopende verzekering voor zijn e-bike van 2.500 euro. Bij Interpolis is deze consument daar jaarlijks 459 euro aan kwijt.

Allianz Global Assistance heeft over de hele linie de laagste premies, heeft de Consumentenbond berekend. Kingpolis en Univé zijn iets duurder, maar de voorwaarden van deze verzekeraars zijn beter. Toch is een duurdere verzekering lang niet altijd beter dan een goedkopere.

Volgens de Consumentenbond is het verstandig om niet zomaar een fietsverzekering af te sluiten bij de dealer, maar eerst zelf verzekeringen met elkaar te vergelijken. Niet alleen de premies verschillen behoorlijk, ook de voorwaarden lopen uiteen.