Mastercard en Visa gaan de tarieven die ze aan winkeliers rekenen voor de verwerking van betalingen door consumenten van buiten de Europese Unie (EU) verlagen met 40 procent. Dat maakt de Europese Commissie maandag bekend.

De twee creditcardmaatschappijen hebben dit afgelopen december zelf voorgesteld om een einde te maken aan een Europees mededingingsonderzoek. De Europese Commissie is nu officieel akkoord gegaan met het voorstel.

De transactiekosten bij het gebruik van betaalkaarten van Visa en Mastercard kennen voor betalingen door Europese klanten al jaren een maximum van 0,2 tot 0,3 procent van het aankoopbedrag.

Maar voor bijvoorbeeld een Amerikaanse toerist die met zijn kaart van Visa of Mastercard afrekent in een Nederlandse winkel, liggen de tarieven veel hoger. Die tarieven gaan nu met gemiddeld 40 procent omlaag, hebben de twee bedrijven toegezegd.

De transactiekosten worden afgedragen door de retailer waar de aankoop wordt gedaan en vervolgens doorberekend aan de klanten.

"Dit zal leiden tot lagere prijzen voor Europese retailers, waar uiteindelijk alle consumenten van profiteren", aldus EU-commissaris van Mededinging Margrethe Vestager.