Ruim een kwart van de huishoudens is onbekend met de voorwaarden voor toeslagen van de overheid. Zij hebben geen idee of ze recht hebben op die toeslagen, meldt het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) donderdag. Dit geldt vooral voor huishoudens met een wisselend inkomen.

Van de huishoudens met een laag inkomen is één op de zes er niet van op de hoogte of er een recht op toeslagen is. Het Nibud vermoedt dat veel huishoudens geld laten liggen. De voorlichtingsorganisatie neemt het op voor huishoudens met wisselende inkomsten.

"Er zijn inmiddels twee miljoen flexwerkers tussen de 25 en 65 jaar", merkt het Nibud op. "Het Nibud ziet dat zij moeilijker rondkomen, minder sparen en minder vaak dan werkenden met een vast inkomen geld opzijzetten voor hun pensioen."

Bij veel voorzieningen zou worden uitgegaan van een vast inkomen. Hierdoor wordt het moeilijker voor flexwerkers om hier gebruik van te maken.

"Het Nibud vindt het onwenselijk dat werkenden met een wisselend inkomen tegemoetkomingen mogelijk vaker niet benutten dan werkenden met een vast inkomen", stelt Arjan Vliegenthart, directeur van het Nibud.

"Juist werkenden met een wisselend inkomen hebben vaker een lager inkomen en kunnen tegemoetkomingen goed gebruiken."