Leuker wordt de belastingaangifte niet, maar wel makkelijker. Dat belooft de Belastingdienst het volk al jaren. Dus staat in de jaarlijkse belastingaangifte alles alvast makkelijk voor je ingevuld. Handig, zeggen fiscalisten en belastingadviseurs. Maar het loont om nog even naar je aangifte te kijken.

Je belastingaangifte is grotendeels al ingevuld. Nu maar hopen dat het klopt en gauw op 'verzenden' klikken, dat is hoe Nederlanders hun aangifte vaak doen.

Zo'n 40 procent heeft er helemaal geen zin in, beschouwt zichzelf als te ondeskundig of kan de Belastingdienst niet goed bereiken voor hulp, concludeerde de Consumentenbond deze week. Dus laten zij de jaarlijkse belastingaangifte door een expert invullen.

Dit doet de Belastingdienst met je aangifte
145
Dit doet de Belastingdienst met je aangifte

'Jaarlijks blijft 2 miljard liggen'

Die experts springen natuurlijk graag bij. Belastingbutler, een belastingadviesbureau, kwam een paar jaar geleden met een schokkend nieuwtje: er blijft jaarlijks wel 2 miljard euro liggen bij de Belastingdienst, omdat we niet vragen waar we recht op hebben. Aftrekposten als alimentatie, giften, zorgkosten en monumenten worden zomaar vergeten.

De Belastingdienst vult niet alleen de aangifte in, maar int ook de belastingen. Dus word je niet gewezen op je fiscale voordelen, zegt Carolien Pots van Belastingbutler.

"De Belastingdienst krijgt informatie vanuit allerlei instellingen, zoals banken, verzekeringsmaatschappijen en bedrijven, en daarmee wordt de aangifte vooraf ingevuld. Alleen weet de Belastingdienst lang niet alles."

Mensen vullen de vragen in die ze begrijpen of waarvan duidelijk is dat ze iets op moeten geven, de rest wordt al snel ingewikkeld, zegt Pots. "Daarmee loop je risico om geld mis te lopen. Bijvoorbeeld omdat er geen aanspraak wordt gedaan op bepaalde fiscale voordelen waar je wel recht op hebt."

Niets bijzonders gebeurd in 2018? Dan is VIA goed genoeg

Ben je in loondienst bij één werkgever en heb je in het afgelopen jaar geen huis gekocht, niets geërfd, geen kind gekregen, geen studie- of niet door de verzekering gedekte zorgkosten gemaakt en heb je geen buitenlandse inkomsten of bezittingen, kortom: is er financieel niet zoveel gebeurd?

Dan is de alvast ingevulde belastingaangifte goed genoeg en hoef je geen extra kosten te maken voor een adviseur of fiscalist, zegt Erik Jan Peffer van belastingadviesbureau Maguire. "Er zijn belastingregels die niet iedereen kent. Dat kan leiden tot boetes, maar ook tot het mislopen van teruggave."

We vroegen belastingadviseurs van Belastingbutler, Jongbloed Fiscalisten en Belastingadviseur Maguire Tax & Legal naar hun beste tips om niets mis te lopen.

 • Heb je een rekening in het buitenland? De totale waarde van zowel binnen- als buitenlandse bank- en spaartegoed en beleggingen op 1 januari moet worden aangegeven. Niet iedereen weet dat, zegt Peffer. Dat kan leiden tot torenhoge boetes als de Belastingdienst zelf op onderzoek uitgaat.

 • Als je met je fiscale partner een kind hebt, dan loont het om samen aangifte te doen. Werkende ouders krijgen een extra belastingkorting voor thuiswonende kinderen onder de twaalf jaar en betalen daardoor minder belasting en premies.

 • Studiekosten kun je nu nog aftrekken. Deze regel verdwijnt waarschijnlijk in 2020. Dat kan bij dure opleidingen, zoals die tot piloot, tot honderdduizenden euro's oplopen, vertelt belastingadviseur Peffer. "Soms vertrekken pas afgestudeerde piloten meteen na hun studie naar het buitenland en vergeten dan de aangifte te doen voor het jaar waarin de kosten zijn gemaakt. Dat is een echte misser, want na vijf jaar kan dat niet meer."

 • Betaalde partneralimentatie is voor 100 procent een aftrekpost, maar betaalde kinderalimentatie is juist geen aftrekpost.

 • Heb je weleens gehoord van middeling? Vooral als je aan een nieuwe baan begint na je studie, kan dat belastingvoordeel opleveren. Mensen die de laatste jaren sterk wisselende inkomsten hebben gehad, kunnen een tijd lang te veel belasting hebben betaald. De Belastingdienst laat dat niet weten aan deze groep, dus een verzoek tot middeling moet je zelf indienen.

 • Het kan zijn dat je bijvoorbeeld een lijfrentepremie hebt lopen die je wilt afkopen, zegt Belastingbutler. "Als je in het verleden niet alle betaalde premies voor de lijfrente in aftrek hebt genomen, mag je dat onder voorwaarden verrekenen met de afkoop. Daardoor betaal je minder belasting."

 • Als je medische kosten maakt - die aan de voorwaarden voldoen - dan mag je die opvoeren als een aftrekpost. De Belastingdienst krijgt geen overzicht of informatie hierover binnen, dus staan deze kosten niet in de vooraf ingevulde aangifte. Hier laten mensen al snel belastingvoordeel liggen, aldus Belastingbutler. Denk aan ritjes naar de dokter, een bloeddrukmeter of een acupunctuurbehandeling.

 • Bij een scheiding wordt niet altijd de juiste periode voor fiscaal partnerschap aangegeven, zegt Belastingbutler. Omdat bijvoorbeeld de echtscheiding nog niet was afgerond op het moment dat de fiscus in de vooraf ingevulde aangifte de periode van fiscaal partnerschap verwerkt. Dat leidt tot een fiscaal onvoordelige situatie die makkelijk voorkomen kan worden.

 • Verhuur je een woning als belegging? Carolien Pots: "Bij Belastingbutler vragen we altijd of de huurder recht heeft op huurbescherming, omdat er dan een bepaalde korting geldt op de WOZ-waarde, doordat er een waardebeperkende factor aanwezig is. De Belastingdienst heeft hier geen informatie over en gaat daarom altijd uit van de WOZ-waarde. Dat betekent dat bij onoplettendheid te veel belasting wordt betaald."

 • Werk je als zzp'er of ondernemer en maak je gebruik van de uitstelregeling? Dan wordt de aangifte later verwerkt en kan het zijn dat je belastingrente gaat betalen over de nog te betalen belasting. Deze post kan snel oplopen en is simpel te voorkomen door een voorlopige aanslag aan te vragen.

 • Let goed op de verdeling, tipt Belastingbutler. Het heen en weer schuiven van aftrekposten tussen fiscale partners kan soms wel honderden euro's besparen. Zorg ervoor dat één van de fiscale partners een aan de Belastingdienst te betalen bedrag krijgt van euro 45. Dit is de zogenoemde aanslaggrens. De Belastingdienst int bedragen tot en met deze grens niet, wat inhoudt dat je dit niet hoeft te betalen."

 • Ben je gul geweest dit jaar? Hopelijk is het goede doel geregistreerd als een algemeen nut beogende instelling (ANBI), want die giften zijn aftrekbaar. Donaties zijn alleen aftrekbaar als het totaal van de donaties in een jaar uitkomt boven 1 procent van je drempelinkomen. Er geldt een minimum van 60 euro en een maximum van 10 procent van het drempelinkomen.

 • De bank- en spaartegoeden van je minderjarige kinderen moeten opgenomen worden in de aangifte inkomstenbelasting onder je bezittingen in box 3. Het geld dat zij zelf verdienen met een baantje hoef je niet op te geven, maar dat moeten zij zelf wel doen.

 • Heb je belegd in een groen project voor milieubescherming? Dan kom je in aanmerking voor belastingvoordeel. Hier kun je checken welke fondsen zijn erkend. Voor groene beleggingen geldt een vrijstelling van 57.845 euro. Je betaalt alleen belasting over de belegging voor zover de waarde ervan uitkomt boven de vrijstelling. Met een fiscale partner wordt de vrijstelling verdubbeld. Behalve een vrijstelling heb je ook recht op een extra heffingskorting van 0,7 procent.