Veel grote webwinkels misleiden hun klanten met hogere adviesprijzen dan de prijzen die zijn vastgesteld door fabrikanten. Daardoor lijkt het voordeel voor de klant groter, meldt de Consumentenbond woensdag op basis van een steekproef.

Keukenloods, een van de onderzochte webwinkels, meldde bijvoorbeeld voor een vaatwasser de adviesprijs van 1.599 euro. Dat moest volgens de Consumentenbond in werkelijkheid 1.069 euro zijn, maar met die adviesprijs zou de verkoopprijs van 779 euro een stuk minder voordelig lijken.

"Consumenten worden op het verkeerde been gezet en dat is niet toegestaan. We blijven dit daarom scherp in de gaten houden en bedrijven erop aanspreken", zegt Olof King, directeur belangenbehartiging bij de Consumentenbond. Als er niets verandert, stapt de bond naar de toezichthouder.

De belangenvereniging onderzocht prijzen van de grootste aanbieders van elektronica, fietsen en babyartikelen. Daarnaast werden webwinkels onderzocht die bij prijsvergelijkers veel in de resultaten voorkomen.

Meeste winkels spreken van vergissingen

De meeste winkels die onjuiste prijzen vermelden, zeggen volgens de bond dat het om een vergissing gaat. De bedrijven zouden bijvoorbeeld per ongeluk oude prijzen hebben gebruikt.

In 2018 bleek ook al uit onderzoek van de bond dat webwinkels vaak sjoemelen met hun advies- en aanbiedingsprijzen. Toen deden 26 van de 40 onderzochte winkels dit.