Alles werd dit jaar een beetje duurder. Geen recht op toeslagen, en moeite met rondkomen? Een bijbaantje náást een gewone baan loont natuurlijk, maar deze lucratieve activiteiten vereisen minimale inspanning.

Verkoop je kliekjes

Te veel gekookt? Je kunt je overgebleven portie lasagne, chili con carne, hartige taart of pannenkoeken online verkopen.

Het platform Thuisafgehaald.nl faciliteert de verkoop met als doel voedselverspilling tegengaan en buurtcohesie vergroten. Voor een maaltijd kun je vragen wat je wil, en zo kun je dagelijks een paar euro verdienen zonder al te veel moeite.

Tupperwareparty in de vrije uurtjes

Het bestaat nog steeds: tupperwareverkoopsters die feestjes bezoeken en handige bewaarcontainers verkopen aan een groepje dames. De bakjes hebben plaatsgemaakt voor handige kooktools, vertelt tupperwareconsulente Mieke uit De Meern, en de party's zijn workshops geworden waarin groepjes samen koken.

"Ik deel mijn eigen tijd in en het is echt een hobby geworden. Je krijgt je eerste pakket met producten van tupperware en gaat vervolgens aan de slag met je eigen workshops. 's Avonds of overdag gezellig een uurtje koken met een groep, en na afloop verkopen."

Wat je ermee verdient? Dat weten alleen de consulentes zelf. Mieke: "Als je wil, kun je er prima van leven. Maar dan heb je wel heel veel party's."

Pakketjes voor de buren aannemen? Laat je ervoor betalen

We bestellen meer online dan ooit. Maar thuisblijven voor een pakketje is niet voor iedereen mogelijk. Gevolg: bij je buren aanbellen die alweer een pakket voor je in ontvangst hebben genomen.

Ben je zo'n goede buur die veel thuis is? Je kan officieel ophaalpunt worden voor je hele buurt via de app Homerr en een vergoeding krijgen van tussen de 28 en 40 cent per ontvangen pakket.

Een hondenbaantje

Een hond én een drukke baan? Dan schiet uitgebreid wandelen er weleens bij in, en op dat schuldgevoel drijven de hondenoppaswebsites. Op bijvoorbeeld hondenoppas.nl en huisdierenoppas.nl vragen baasjes om hulp. Verdiensten? Wat de baas ervoor geeft, maar gemiddeld zo'n 15 euro per wandeling.

Stockfoto's verkopen

Goed in foto's maken? Als ze scherp zijn, met een spiegelreflexcamera gemaakt, kun je ze uploaden in beeldbanken zoals Shutterstock, de Nederlandse Beeldbank of Werk aan de Muur. Staan ze eenmaal online, dan heb je er geen omkijken meer naar. Per foto krijg je een bedrag tussen de 25 cent en 5 euro.

Wat de Belastingdienst daarvan vindt?

  • "We kunnen niet op individuele gevallen ingaan", zegt een woordvoerder. "Dit is altijd afhankelijk van individuele feiten en omstandigheden."
  • In algemene zin zijn er natuurlijk wel regels, aldus de woordvoerder. Als je in loondienst werkt, betaal je belasting over je inkomen.  
  • Als je niet in loondienst werkt en geen ondernemer bent, dan heb je ‘resultaat uit overig werk’. Hierover moet je zelf nog belasting betalen. Al deze inkomsten moet je dus opgeven in je aangifte. "Bij inkomsten uit overig werk kun je denken aan het bezorgen van post, het geven van cursussen of het verrichten van huishoudelijk werk voor anderen. De kosten die je maakt voor dit werk, mag je aftrekken. Het saldo dat je hiermee hebt verdiend, is je resultaat uit overig werk. Hierover betaal je inkomstenbelasting en de bijdrage Zorgverzekeringswet (Zvw)."