De Consumentenbond stapt naar toezichthouder AFM. Mensen die een spaarhypotheek hebben bij ING of Rabobank worden volgens de belangenvereniging onterecht op kosten gejaagd. Bij de verlenging van een dergelijke hypotheek vragen deze banken namelijk een hogere rente dan bij een annuïteitenhypotheek.

ING rekent een renteopslag van 0,3 procent bij een bankspaarhypotheek die tien jaar vaststaat, oplopend tot 0,85 procent bij twintig jaar. Bij Rabobank betalen mensen gemiddeld zo'n 0,35 procent meer rente dan klanten met een annuïteitenhypotheek.

De bond wil een uitspraak van Autoriteit Financiële Markten (AFM), omdat de banken niet een "eensporig rentebeleid" toepassen. Dat is in strijd met de wet.

De banken stellen dat de rente hoger is bij deze hypotheekvorm omdat er meer risico aan kleeft. De Consumentenbond noemt dit "klinkklare onzin".

"Tussentijds is de netto schuld altijd even hoog als bij een annuïteitenhypotheek met dezelfde rente. Een spaarhypotheek is zelfs beter bestand tegen renteschommelingen", aldus Olof King, directeur belangenbehartiging bij de bond.

Alleen mensen die al een spaarhypotheek hebben, kunnen nog van deze vorm gebruikmaken en hem laten verlengen.

'Annuïteitenhypotheek is niet goedkoper'

Hoewel de annuïteitenhypotheek door de renteverschillen met een spaarhypotheek goedkoper lijkt, is dat volgens de Consumentenbond niet het geval. Belastingtechnisch zou de oude hypotheekvorm namelijk veel gunstiger zijn, omdat mensen er belastingvrij mee sparen. Ook profiteren klanten tijdens de gehele hypotheekduur van de hypotheekrenteaftrek.

"Bij een annuïteitenhypotheek wordt de renteaftrek juist elke maand minder. Consumenten verliezen zo, zonder dat ze het in de gaten hebben, tienduizenden euro's", aldus King. Hierover zouden mensen ook door hypotheekadviseurs slecht worden geïnformeerd.