De exodus naar de Alpen is in volle gang. Met kofferbakken vol helmen, skipakken en potten pindakaas begeven sneeuwliefhebbers zich naar Frankrijk, Zwitserland en Oostenrijk voor een weekje sneeuwplezier. Kosten: gemiddeld ruim 1.000 euro per persoon per week. En dat hóéft niet.

"Als ik vertel dat we wintersporthotels hebben in Turkije, kijken Nederlanders me aan alsof ik Neptunus of Mars zeg."

Murat Bilal runt al twintig jaar vanuit Nederland hotels in Turkije. Máxima, Amalia en Alexia heten ze. Een eerbetoon aan het Nederlandse koningshuis, zegt Bilal, hoewel er in twintig jaar slechts een paar duizend Nederlanders zijn hotels hebben bezocht.

Bij Máxima kun je zonnen en zwemmen, Alexia en Amalia zijn skihotels in Hacılar, bij de vulkaan Erciyes in Centraal-Anatolië. Erciyes is hoog, 3.916 meter, en er ligt dus sneeuw.

Sterker nog, zegt Bilal, vier á vijf maanden per jaar zijn delen van het Turkse berggebied onbereikbaar vanwege sneeuw. Het skigebied in Turkije is nog volop in ontwikkeling, en er ligt nu zo'n 100 kilometer aan pistes. Ariane is in aanbouw.

Geen bier, wel thee

Waarom Nederlanders er nauwelijks komen? "Ik durf rustig te zeggen dat 99 procent van de Nederlanders niet weet dat je hier kunt skiën." Terwijl de lira laag staat, het laagseizoen in Turkije al lang is begonnen en de hotels midden op de piste staan, zegt Bilal.

"Het grote verschil is het skigebied. Dat is een stuk kleiner, dus voor echte fanatieke skiërs is het te klein. Après-ski en feesten met veel drank doen we ook niet. Na het skiën drinken we thee of koffie."

De kosten voor zo'n week skiën op de Turkse vulkaan, all-inclusive, met skipas én een uitstapje naar Cappadocië? Zo'n 700 euro, zegt Bilal. "Dan is het voor de vrouwen ook vakantie, want al het eten wordt verzorgd."

De alcoholische drankjes zijn overigens wel uit het all-inclusivepakket gehaald, dankzij de Duitsers en Nederlanders. "We hadden ooit gasten uit Nederland en Duitsland. Ze kwamen de hele dag door bier halen en dronken zo'n 25 glazen per persoon. Daar zijn we dus mee gestopt."

'Wintersporters zoeken niet eens naar alternatieven'

Skivakanties zijn nu eenmaal duurder dan zonvakanties. Voor een zonnige zomervakantie heb je alleen een zwembroek nodig, voor een wintersportvakantie komen er nogal wat kosten bij, zegt Arjen de Graaf van de Nederlandse Ski Vereniging.

"Schoenen, een bril, skikleding, helm, een skibox voor op het dak, een liftpas. Dat is duur. Je kunt het zo gek maken als je zelf wil. Er zijn ski-jassen van 40 euro, maar je hebt ze ook met een nulletje erachter."

Uitwijken naar andere Europese skigebieden is goedkoper, zegt De Graaf, maar het gros van de wintersporters zoekt er niet eens naar.

“99 procent van de Nederlanders weet niet dat je in Turkije kunt skiën”
Murat Bilal

In het Bulgaarse skigebied Borovets komen weleens Nederlanders, zegt Larisa Lindeboom van Rodina Travel, een reisorganisatie die wintersportvakanties organiseert in Bulgarije.

Skiën in Sofia

"Omdat het vlak bij de luchthaven in Sofia ligt. Maar verder willen Nederlanders niet te ver reizen om te skiën." Russen, Grieken, Turken en Engelsen komen naar de Bulgaarse skigebieden. Nederlanders nauwelijks.

Vluchten naar Sofia kosten in maart zo'n 100 euro en de prijs van een skipas ligt er een stuk lager. Voor een verblijf van zes dagen in het Bulgaarse skigebied Borovets, inclusief skipas, betaal je 538 euro voor twee personen, volgens gegevens van de Nederlandse Ski Vereniging.

Ter vergelijking: een zesdaags verblijf in een appartement vlak bij de piste op de Zwitserse Matterhorn, inclusief skipas kost 1.642 euro.

Nog een onverwachts skiland: Polen. Een weekje in een appartement in het Tatragebergte: zo'n 200 euro voor twee personen. Het leven is er goedkoop, en een skipas voor het skigebied in Zakopane komt neer op 100 euro voor een volle week.

'Nederlanders willen bier en gezelligheid'

Europese berggebieden zijn vast mooi, maar de Matterhorn is uniek, zegt De Graaf. Daar betalen echte skifanaten graag wat extra voor. Bovendien hebben de Alpen een skicultuur waar Nederlanders nou eenmaal dol op zijn: veel bier, feest en gezelligheid.

De Graaf: "Met de auto naar de Alpen, broodjes voor de kinderen, skibox op het dak. Dat hoort er allemaal bij. Bovendien willen de meeste mensen graag een Nederlandstalige skileraar. Skiën in Turkije of Bulgarije kan best mooi zijn, maar het wijkt af van de skicultuur."