Elke dag naar de super om de hoek en alleen maar A-merken inslaan of een keer per week alle koopjes af? In de rubriek Het Bonnetje spreken we elke week met een gewone (of iets minder gewone) Nederlander over zijn of haar supermarktstrategie.

Wie: Maroeska Metz (60)
Waar: De markt, Wormerveer
Verdient de kost als: Ontwerper
Woont met: Man en twee kinderen

Maroeska's Bonnetje

  • 5 kilo eigenheimers 5,00 euro
  • Zakje uien 2,00 euro
  • Knoflook 2,00 euro
  • Zakje linzen 2,50 euro
  • 2 kilo kriel 2,50 euro
  • Gerookte knoflook 8,00 euro
  • Totaal: 22,00 euro

Je hebt maanden alleen maar gebakken. Blij dat je weer kunt koken?

"Ja en nee! Het programma heeft me een veel betere bakker gemaakt, en ik heb ontzettend veel inspiratie opgedaan voor een nieuw bakboek! Dat is wel jammer aan het niet winnen van Heel Holland Bakt: een bakboek maken."

"Verder was het een leuk spel. Als je er nou 100.000 euro mee kon winnen, had ik ervan gebaald. Nu niet. Ik ga nu aan de slag met nieuwe recepten: glutenvrij en veganistisch."

Je bonnetje staat vol knollen.

"Het is ook een bonnetje van de aardappelman! Ik haal ze altijd op de markt bij Karel Jansen. Een aardappelgek die echt alles weet. Als-ie een nieuwe lading aardappels heeft, kookt hij ze eerst, zodat hij z'n klanten het best kan adviseren. Daar hou ik van. Ik krijg vaak bijzondere producten van 'm, zoals paarse aardappels of prachtige knoflookbloemen. Daar maak ik weer foto's van voor Instagram. Paarse puree bijvoorbeeld. Zo zijn we vrienden geworden!"

"Hij verkoopt alles los, dat komt de kwaliteit en smaak ook ten goede. Die bespoten aardappels die maanden in een zak liggen te chloreren, die hoef ik niet. Van deze eigenheimers maak ik ovenfriet. Niet te vet, en met een heerlijke, grondige aardappelsmaak."

“Van de aardappelman krijg ik knoflookbloemen en paarse aardappels”
Maroeska Metz

Je bent zelf ook best een aardappelgek!

"Ja, maar als je me zou vragen welke groente ik meeneem naar een onbewoond eiland, dan zeg ik uien. Die gebruik ik in elk gerecht, in sauzen en in soepen, in alles. Zo'n heerlijke intense smaak."

Waar winkel je nog meer?

"De Lidl. Dat is de beste winkel voor biologische groenten en fruit. Ik ga ook weleens naar Chinese winkels voor kruiden. Kant-en-klare dingen en halffabrikaten koop ik nooit, want van basisproducten kun je fantastische gerechten maken. Op die manier zijn je boodschappen helemaal niet duur."

Die knoflook kost wel 8 euro.

"Ja, maar het is gerookte knoflook. Die kun je erg lang bewaren. Producten roken is een conserveringsmethode. Ik hang ze altijd in mijn keuken, want zo'n streng ruikt ontzettend lekker. Een heel subtiele rookgeur. Bij ons thuis is het geen vetpot: ik werk als ontwerper en mijn man heeft een AOW en pensioen. Voor 25 euro aan aardappelen halen doe ik natuurlijk niet elke week."

Hoeveel geef je uit aan boodschappen?

"Ik denk rond de 150 euro per week, voor vier personen. We eten altijd goed. De laatste tijd maak ik veel linzensoep, omdat het zo koud is. Dat is warm en voedend, en alles zit erin."

"Wat bij ons nooit op tafel komt is vlees uit de supermarkt. Het idee dat zo'n stuk dood dier urenlang in plastic verpakt in een schap ligt, dat kan toch haast niet waar zijn? Waanzinnig vervuilend en onsmakelijk."