De Belastingdienst wil duizenden risicovolle aangiften voor de winstbelasting zonder enige controle goedkeuren omdat er niet voldoende personeel voor is. Daardoor loopt de overheid mogelijk miljoenen mis, schrijft Trouw op basis van een intern document van de fiscus dat de krant in handen heeft. 

Het gaat om aangiften uit 2016. Vorig jaar waren er volgens Trouw nog 25.000 niet gecontroleerd.

Hoeveel geld dit de overheid kost, is niet bekend. Trouw schrijft dat het om honderden miljoenen kan gaan, omdat zulke dossiers volgens de krant gemiddeld 9.000 tot 12.000 euro opleveren. Dat heeft de Algemene Rekenkamer in 2016 uitgerekend.

In een reactie heeft de Belastingdienst tegen Trouw gezegd dat nooit elke risicovolle aangifte gecontroleerd wordt en dat het dus niets nieuws is. Hoeveel procent niet wordt gecontroleerd, wil de fiscus niet zeggen tegen de krant.

Volgens de Belastingdienst speelt de afname van het personeel wel een rol. Daarnaast is het aantal ondernemers de afgelopen jaren gestegen.

De fiscus hanteert sinds 2017 een nieuwe methode

Voor 2017 is er een andere methode ingevoerd om te bepalen wat een risicovolle aangifte is. Zo wordt het aantal beter afgesteld op het aantal medewerkers bij de Belastingdienst.

Een aangifte kan om meerdere redenen als risicovol worden gezien door de Belastingdienst. Zo kan de ondernemer geld lenen van zijn eigen onderneming om minder belasting te moeten betalen.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!