ASN verlaagt de rente op de spaarrekeningen verder. Op de belangrijkste spaarproducten daalt vanaf komende donderdag de rente van 0,10 procent naar 0,08 procent. Voor zakelijke rekeningen daalt de rente van 0,05 procent naar 0,03 procent.

Dit meldde ASN dinsdag. De bank wijt de renteverlaging aan de gedaalde rentes op de geldmarkt, de plek waar banken voor korte tijd financiering kunnen aantrekken en uitzetten.

Deze rente voor kortlopende overeenkomsten is de basis voor de spaarrente van banken. Nadat dit renteniveau al enkele jaren daalde, staat het tarief nog steeds op laag niveau. Volgens ASN is gaat de spaarrente op korte termijn niet stijgen.

Dat de rente op hypotheken wel licht is gestegen komt doordat de rente op de kapitaalmarkt, waar financiering voor langere tijd wordt uitgezet en aangetrokken, wel licht is gestegen.

Alle banken zitten met deze ontwikkeling. Zo bieden grootbanken ABN Amro, Rabobank en ING rentes aan van 0,03 procent op direct opneembare spaarrekeningen.

Wil jij elke zaterdag het beste van de economie- en techredactie in je mailbox? Abonneer je dan nu op onze Zaken van Morgen-nieuwsbrief!